Milyen lehet Izlandon vagy Japánban tanulni?

szerző: Jobline
2013 február 25.

A Balassi Intézet új Campus Hungary ösztöndíjakat hirdetett meg a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói részére. A féléves részképzés mellett szakmai gyakorlatra, rövid és csoportos tanulmányútra is lehet pályázni. Az ösztöndíjakra bármely akkreditált magyarországi felsőoktatási intézmény hallgatója benyújthatja pályázatát, aki rendelkezik aktív hallgatói jogviszonnyal, már elvégzett két félévet, legalább középfokon beszéli a pályázott tevékenység nyelvét és vállalja, hogy hazaérkezését követően eleget tesz beszámolási kötelezettségeinek, valamint a küldő, illetve fogadó intézménye támogatja pályázatát.

A konvergencia régiókban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl) található felsőoktatási intézmények oktatói rövid és hosszú tanulmányútra, adminisztratív munkatársai rövid és csoportos tanulmányútra pályázhatnak. A Campus Hungary Program munkatársai az ország különböző pontjain tartanak roadshow-t egyetemeken és börzéken, hogy minél többen személyre szabott tájékoztatást kapjanak az ösztöndíj lehetőségekről.

A program első pályázati szakasza 2012 novemberében sikerrel zárult, melynek eredményeként közel 1200 pályázó nyert el Campus Hungary ösztöndíjat és utazhat külföldre 2013. január 15. és augusztus 31. között. A hallgatók éltek a Campus Hungary Program által kínált lehetőséggel és a világ szinte minden kontinensén folytatnak tudományos tevékenységet műszaki, természettudományi, orvosi, gazdasági, jogi, bölcsészettudományi vagy művészeti területen.  A legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki Egyetemről, az ELTE-ről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Debreceni Egyetemről nyújtotta be pályázatát. A diákok legnagyobb számban Németországba és az Egyesült Királyságba utaznak, de eljutnak az ázsiai országok közül többek között Japánba, Kínába, Vietnámba és Indiába is, Amerikában pedig az Egyesült Államokba és Kanadába.

Egyik nyertes PhD hallgató jelenleg a Hawaii Egyetem Csillagászati Intézetében folytat kutató tevékenységet és van olyan Campus Hungary ösztöndíjas, aki Izlandon az Árni Magnússon Intézetben tanulmányozza az eredetiben fennmaradt középkori izlandi kéziratokat. Dél-Afrikába utazott egy gyógypedagógus hallgató, aki szakmai gyakorlatot végez egy hallássérülteket integráló intézetben.

Forrás: Túry Gergely
Japánból már hazaérkezett az első csoport, mely a Campus Hungary révén vehetett részt közgazdasági kurzusokon a Ritsumeikan Egyetemen. „A program nagyszerű volt, mert a mindennapi életben is kipróbálhattuk és hasznosíthattuk azt a nyelvtudást, melyet az főiskolán megszereztünk japánból, valamint, hogy testközelből is megtapasztalhattuk azt a kultúrát, ami már évek óta a szenvedélyünk. A két hét alatt több egyetemi előadáson és szemináriumon is részt vettünk japán és külföldi diákokkal egyaránt, melyek alkalmat biztosítottak szakmai eszmecserékre, vitákra, valamint prezentáció formájában több alkalommal bemutathattuk a helyi diákoknak Magyarországot és a magyar kultúrát is.”- írják a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatói.

A „Nemzeti Kiválóság Program - Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program" az Új Széchenyi Terv TÁMOP 4.2.4. B/1-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjének keretében 1 323 724 718 forint értékű, a „Nemzeti Kiválóság Program - Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése konvergencia program" TÁMOP 4.2.4. B/2-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjének keretében pedig 3 623 797 376 forint értékű támogatással valósul meg.

külföld  •  Japán  •  tanulmány  •  felsőoktatás  •  Izland  •  ösztöndíj  •  Campus Hungary
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen