Félhetnek az álláskeresők a netes csalóktól

szerző: Jobline
2013 március 19.

A vírusok toplistáját lassan egy éve vezeti egy olyan víruscsalád, amely ellen korántsem nehéz a védekezés. Eközben az online csalók ismét az álláskeresőket szemelték ki maguknak.

Tizedik hónapja vezeti az ESET legtöbb fertőzéshez hozzájáruló kártékony programokat tartalmazó toplistáját az Autorun vírus. Ennek jellemzője, hogy elsősorban cserélhető vagy hálózati meghajtókon keresztül a Windows Autorun funkcióját kihasználva a lehető legkevesebb felhasználói közreműködés nélkül képes betöltődni a memóriába, majd fertőzni. A károkozóval szemben a legkiszolgáltatottabbak azok a számítógépek, amelyeken nem megfelelően frissített Windows XP operációs rendszer fut, és nem tartalmaznak naprakész vírusvédelmi alkalmazást.

Jó hír viszont, hogy a hírhedt Conficker férgen azért már fog az idő vasfoga, és hónapról hónapra veszít az erejéből. Ezúttal a korábbi hatodikról most a hetedikre helyre esett vissza. Sajnos azonban utánpótlásból ezúttal sincs hiány.

2013 februárjában a második helyezett az Iframe.B vírus lett, amely egy meglehetősen nagy károkozócsalád egyik képviselője. A kártevő weboldalakba ágyazódik be, és a böngésző felhasználójának tudta valamint engedélye nélkül különféle átirányításokat végez kártékony weblapokra.

A toplista harmadik helyezettje a Sality féreg lett, amely a fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, miközben megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szolgáltatásokat. Érdekességképpen meg kell említeni, hogy a tizedik helyre elegendő fertőzést produkált a Virut féreg, amely rejtett hátsó kaput nyit a számítógépeken, emiatt a támadók távolról teljes mértékben átvehetik azok felügyeletét.

Kiszolgáltatott álláskeresők

Az ESET a legutóbbi Global Trends Report jelentésében különféle megtévesztő spamekről, online csalásokról is beszámolt. Ezek közül az álláslehetőségekkel, munkavállalásokkal kapcsolatos 419-es átveréseket külön kiemelte. A gazdasági válság hatására világszerte nőtt a munkanélküliség, akik pedig állást keresnek, a korábbiakhoz képest hosszabb ideig vannak munka nélkül, sokszor alacsonyabb fizetést ajánlanak nekik, a tapasztalat nélküli fiatalok és az idősebbek pedig gyakran háttérbe szorulnak. Így sokan minden kínálkozó lehetőséget megpróbálnak megragadni. Tudják ezt a csalók is, és a fertőzött számítógépekből felépített botnet hálózataikkal toboroznak jelentkezőket. A biztonsági cég szerint gyakran másoktól ellopott pénz bűnözőknek való továbbutalása képezi a munkalehetőséget, amit nem egyszer "pénzügyi asszisztens" vagy "pénzügyi igazgató" titulussal hirdetnek.

„Sajnos sokan be is dőlnek ennek, és őszintén hisznek abban, hogy valódi, hasznos és legális munkát végeznek, ám amivel rengetegen nem számolnak, hogy a banki adatok ellopása miatt indított nyomozások során a pénzek továbbutalásában résztvevők bűnrészesek lesznek, és a tevékenységük miatt akár jelentős börtönbüntetést is kockáztatnak” – vélekedtek az ESET szakértői. Amit tenni tudunk: a túlságosan hihetetlen és meseszerű - kevés munkával kiemelkedő jövedelmet ígérő - ajánlatokat nem vesszük készpénznek, mert ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz.
álláskereső  •  ESET  •  vírus
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen