A szolgáltató központoké a jövő?

szerző: Jobline
2013 március 21.

A Deloitte felmérése szerint egyre inkább jellemző, hogy a cégek a költséghatékonyság mellett más szempontokat is figyelembe vesznek a szolgáltató központok létrehozásakor, vagy az egyes folyamatok kiszervezésekor. A Deloitte arra számít, hogy a nemzetközi trendek nyertesei között a magyarországi SSC-k is ott lesznek majd.

A szolgáltató központok olyan helyi vagy regionális leányvállalatok által létrehozott kiszolgáló központok, amelyek egyes operatív folyamatok során (elsősorban pénzügyi, számviteli vagy informatikai tevékenységek) segítik a leányvállalatokat az anyavállalat által támasztott elvárások teljesítésében. A Deloitte kétévente elkészített nemzetközi felmérésének legfrissebb kiadásában 38 ország 870 válaszadójának véleményét összesítette az SSC-kel kapcsolatban. A résztvevő szervezetek közel fele európai székhelyű, átlagos éves bevételük pedig megközelíti a 10 milliárd dollárt.

Tóth Vazul, a Deloitte Zrt. igazgatója elmondta, hogy egyes országokat tekintve a legvonzóbb célpontok versenyében Magyarországot csupán Lengyelország előzi meg a régión belül.

A Deloitte arra számít, hogy a kedvező trendek folytatódnak, vagyis Magyarországnak igen komoly lehetőségei vannak ezen a területen. Hazánkban rendelkezésre áll a megfelelő képzettségű munkaerő és a központok hatékony működéséhez szükséges infrastruktúra is, ahogy ezt már több magyarországi szolgáltató központ példája is bizonyítja. Ezek a központok hosszabb időtávra rendezkedtek be az országban és a közelmúltban sokuk hajtott végre nagyobb léptékű bővítést is, ami annak a jele, hogy elégedettek a Magyarországon rendelkezésre álló feltételekkel.

A Deloitte felmérése megállapítja, hogy a központok létrehozásánál, kiválasztásánál a felmerülő munkaerő-költségek még mindig fontos szerepet játszanak (a válaszadók több mint fele fontosnak, vagy nagyon fontosnak nevezte ezt a szempontot) de egyre növekvő érdeklődés mutatkozik a jobban képzett munkaerő iránt, vagyis a megfelelő szakemberek megléte egyre fontosabb döntési szemponttá válik. A vállalatok a magasabb színvonalú feladatok elvégzésére alkalmas munkaerőt keresik, ebben az összes válaszadó mintegy 80 százaléka értett egyet. A megelőző, vagyis két évvel ezelőtti felméréshez képest új jelenség, hogy a munkatársak megtartásának érdekében a szervezetek immár komolyabb lépéseket is hajlandóak tenni. A központok munkatársainak ezért már néhány év munkaviszony után különböző karrier-programokon van lehetőségük részt venni.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen