Válaszok, amik az állásinterjú végét jelenthetik

szerző: Jobline
2013 március 26.

Van öt olyan témakör, amiből érdemes felkészülnie, mert elég nagy a valószínűsége, hogy szóba kerül az interjún.

A Careerbulider.com szakértői szerint nem csupán a leendő munkáltatóról érdemes a legtöbb információt összegyűjteni, hanem olyan, nagy valószínűséggel szóba kerülő témakörökből is, amikre talán nem a legmegfelelőbb azt válaszolni, ami rögtön az eszébe jut.

Miért pont önt alkalmazzuk?

Kerülje a közhelyeket, azzal biztosan nem fogja meggyőzni a HR-est, ha azt hangsúlyozza, mennyire motivált és elszánt. Gyűjtsön össze kézzel fogható, valódi értékeket, amik megvannak önben, és segítik abban, hogy minél jobb munkaerő legyen.

Miért akar nálunk dolgozni?

A munkáltatók így szűrik ki azokat a jelölteket, akik nem vették a fáradtságot a felkészülésre. Akik szinte semmit sem tudnak a vállalatról, azok itt is sablonkifejezéseket fognak mondani. Tűnjön ki a tömegből, mutassa be tapasztalatait, erősségeit a cég tevékenységéhez, céljaihoz illeszkedően!

Forrás: AFP / Pierre Verdy
Mik a gyengeségei?

Az álláskeresők utálják a kérdés, míg a HR-esek még mindig sokszor előveszik, így kár abban bízni, hogy megússza a témát. Valamit muszáj mondani, de azt mégsem felelheti, hogy lusta. Olyat semmiképp se mondjon, ami összeférhetetlen a betölteni kívánt pozíció hatékony elvégzésével. Keressen egy olyan gyengeséget, amit egy életszerű példán mutat be. Ebből érződjön, hogy rájött a gyengeségre, keresett, majd talált is rá megoldást. Így nem jöhet ki rosszul a helyzetből.

Miért jött el az előző munkahelyéről?

Nyilván, ha pocskondiázza az előző főnökét, azzal csak magát járatja le, tehát ezt felejtse el. Praktikus, ha inkább diplomatikus marad, és itt is szedjen össze 1-2 történetet, ami a személyiségfejlődését mutatja be.

Mi a bérigénye?

Tartózkodjon a konkrét összegtől, mert valószínűleg vagy alul-, vagy felül fogja pozicionálni magát. Mondjon bérsávot, és tegye hozzá, hogy ez függ a juttatási csomagtól. Innentől a labda a másik térfélen van, elkezdődhet az igazi bértárgyalás.

állásinterjú  •  kérdés  •  válasz
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen