Svédek vertek át magyar dolgozókat

szerző: Jobline
2013 március 28.

Van olyan magyar vendégmunkás, aki 21 millió forinttal tartozik a svéd államnak feltehetően a svéd munkaerő-kölcsönző cég és annak magyar közvetítőjének hibájából. Az Euro4Work alvállalkozóként foglalkoztatta a munkásokat, de nem fizetett utánuk sem adót sem járulékokat, azt szerintük a dolgozóknak kellett volna intézniük, holott egyes esetekben fizetésük felét is zsebre tettét - írja az atv.hu.

Magyar dolgozókat tévesztett meg egy svédországi munkaerő-kölcsönző cég. A dolgozókat alvállalkozóként közvetítették ki, de arról nem tájékoztatták ők, hogy az osztalék címén kapott fizetésük után a svéd osztalékadót és a járulékokat maguknak kellene befizetniük. Erre valószínűleg kevesen gondoltak azután, hogy a közvetítő megtartotta a fizetésük felét. Mások havi ezer-háromezer svéd koronát fizettek közvetítési díjként (35-105 ezer forint), egy férfi pedig egyszeri 2000 koronás közvetítő díjat említ (70 ezer forint). A munkavállalókkal svéd nyelvű szerződést írtak alá - számolt be az esetről az atv.hu.

A cég által kiközvetítettek közül többen nemrégiben kapták kézhez a svéd adóhatóság felszólítását, hogy fizessék be az adóhátralékukat. Egy hét éve Svédországban hegesztőként dolgozó férfin 21 millió forintnyi svéd koronát követelnek. A svéd hatóságok pedig nem foglalkoznak a panaszaikkal. Az is kiderült, hogy a közvetítő cég perben áll a svéd államkincstárral a be nem fizetett adók miatt.

Az egyik panaszos arról beszélt, hogy csak akkor jutott a tudomásukra, hogy nincsen egészségbiztosításuk, amikor megsérültek és a kórház kiszámlázta a költségeket. A rossz körülmények között dolgoztatott férfiak valódi rémtörténeteket soroltak, egyiküknek haza kellett repülnie begipszeltetni a törött karját, egy másikuk pedig szintén itthon fedezte fel, hogy vérében 17-szer magasabb volt az ólom koncentrációja a megengedettnél. Egyiküket svédországban kezelték, ő az egyik szemére elveszítette a látását, végül egy tízmilliós számlát kapott kézhez. A sérült dolgozókat általában inkább hazaszállíttatták a kezelés idejére, ezért kötelezték őket, hogy fizessék be a magyar egészségügyi hozzájárulást.

Az ATV.hu cikkére reagált a munkaközvetítő cég is. Az Euro4Worknek dolgozó Bocz György közvetítő azt állítja, hogy mindenkit tájékoztattak arról, hogy adót kell fizetnie, és ajánlották is, hogy a munkások bízzanak meg könyvelőt a pénzügyeik intézésével, ezt az érintettek cáfolták. A vita tárgyát képezi az is, hogy a közvetítő ígéretet tett a svéd adószám kiváltására. A "person number" nem kötelező a munkavállaláshoz, de a dolgozók azt állítják, megígérték nekik a beszerzését.

Az E4W vezetője, Mats Björnsson azt mondta a lapnak, hogy a svéd adóhatóság 33 százalékos szociális juttatást követelt azoktól a résztulajdonosoktól (vagyis az alvállalkozóként dolgozó munkásoktól), akik nem beszéltek svédül. Annak érdekében, hogy őket ez alól mentesítsék, felszámolás indult a cég ellen - ami mellesleg továbbra is működik, az nem világos, hogy hogyan. Az ügyben fellebbeztek az Európai Bírósághoz, mert nem minden partnerüket kezelte egyformán a svéd állam. Szerinte a 2020 után várható ítélet alapján jelentős kárigényt tudnak majd benyújtani.

Az E4W úgy nyilatkozott, hogy 18 százalékos jutalékot kér az adminisztrációs szolgáltatásaiért, a könyvelésért és a biztosításért. Merthogy a résztulajdonosoknak élet- és balesetbiztosításuk is van a Skandia nevű biztosítónál.

A közvetítő a mai napig toboroz az interneten, főleg mérnököket, orvosokat és más egészsgéügyi dolgozókat közvetít Svédországba.

munkavállaló  •  átverés  •  kölcsönzés  •  svéd
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen