Állásinterjú: 6 tipp a sikerhez

szerző: Karrier Plusz 2013
2013 április 15.

Az, hogy behívtak interjúra, azt jelenti, sikerült felkeltened a cég érdeklődését, és feltehetően birtokában vagy azoknak a végzettségeknek, gyakorlatnak és kapcsolatoknak, amit elvárnak a potenciális munkatársuktól.

Mielőtt még rátérnénk a gyakorlati javaslatokra, nem árt tisztázni, mi is az állásinterjú alapvető célja a számodra? Az, hogy bejuss a következő körbe, illetve hogy ajánlatot tegyenek neked. Ez az a cél, amit az interjú előtt, közben és után is fejben kell tartani! Az állásinterjúzás egy készség, amit megtanulhatsz a saját tapasztalataid alapján, vagy akár elmehetsz egy ezzel foglalkozó tréningre.

1. tipp    Készülj fel!

Sokan azt gondolják, hogy a felkészülés az állásinterjúra mindössze azt jelenti, hogy átolvassuk a várható kérdések listáját, és aztán megpróbálunk fejben válaszolni a nehezebbekre. Aggódva érdeklődnek, mit kell válaszolni a „legnagyobb erősség/gyengeség” kérdésre, vagy hogy mit mondjanak, mennyit szeretnének fizetésként hazavinni. Az interjú sikerét alapvetően a felkészültség határozza meg, vagyis mennyire vagy felkészült saját magadból, a cégből és a rád váró feladatból?

Forrás: AFP / Alain Jocard

Mit tudsz saját magadról?

Amíg nem vagy tisztában önmagaddal, nem tudod, hogy ki is vagy tulajdonképpen, mit szeretnél, és mi az, ami fontos neked, addig nem érdemes „álomállásról” ábrándozni, hiszen te sem tudod, mit keresel. Mik azok tevékenységek, amiket szívesen, és nem mellékesen jól is tudsz csinálni?

Mit tudsz a cégről?

A felkészülési idő alatt gyűjts össze mindent, ami hozzáférhető a vállalatról, az interjúztatóról és az adott állásról. Minimális alapkövetelmény, hogy ismerd és tudd azt, amit az interneten meg lehet találni. Ha jól felkészültél, az interjún már semmi nem lesz számodra újdonság, sőt lehet, hogy egyes kérdésekben még tájékozottabb leszel, mint a kérdeződ.

Minden számít!

Tetszik vagy nem, a külsőd (ruházat, smink, hajviselet stb.) a nonverbális kommunikációd (testtartás, arckifejezés, hanghordozás stb.) alapvetően meghatározza, mit gondolnak rólad. Komponáld meg a megjelenésed, hogy az első benyomás tökéletes legyen.

Gyakorolj!

A fejben alaposan átgondolt válaszok és történetek kezdetnek jók, de gyakorlás nélkül nem túl sokat érnek. Keríts egy-két barátot, akik hajlandók türelmesen végighallgatni a várható kérdésekre adott válaszaidat, és építő kritikával támogatni a felkészülésedet. Ebben a stádiumban már érdemes lehet szakember segítségét kérni (a videós próbainterjú például sok olyan apróságra is fényt deríthet, amit magadtól nem vennél észre). Fordíts különös figyelmet arra, hogy a külsőd ugyanazt sugározza, amit később el fogsz mondani, vagyis azt, hogy minden szempontból te vagy az ő emberük. Illeszd a külső megjelenésedet (a ruhádat, sminkedet, kiegészítő kellékeidet) a megcélzott vállalatnál szokásoshoz.

2. tipp     Hallgatni arany!

Az interjú nem vallatás, ezért nem kötelező mindenre és azonnal válaszolni. Ha nem tudsz mit felelni, kérhetsz időt a gondolkodásra, de akár meg is mondhatod, hogy erre nincsen válaszod. Persze, nem minden kérdésnél! Vannak témák, amiket nem célszerű szóba hozni.

Fele-fele

Mint a beszélgetéseknél általában, az interjún is a nagyjából 50-50 százalék beszéd-hallgatás arány az egészséges. Ha túl sokat beszélsz magadról, az rossz benyomást kelthet, ha viszont túl keveset, akkor pedig az őszinteségeddel vagy a kommunikációs készségeddel kapcsolatban merülhetnek fel kétségek.

Kérdezz vissza!

Ha nem teljesen érted, ami felől érdeklődnek, vagy nem világos pontosan, mire is kíváncsiak, akkor ezt nyugodtan tisztázd velük. Az esetek többségében ilyenkor valóban ki szokott derülni, hogy „egészen másra gondoltak”.

3. tipp       Mondd, amit akarsz!

Van, hogy az interjúztató nem készült fel, vagy sokat beszél, vagy csak egyszerűen fáradt. Hogyan érheted el, hogy úgy emlékezzen rád, ahogyan te szeretnéd?

Mi a lényeg?

Az interjú elején bevezetőként vagy a végén összefoglalásként elmondhatod, hogy mi az a három dolog, amit feltétlenül tudniuk kell rólad. Gondold át, hogy mit akarnak ők hallani.

Nem látnak a fejedbe!

Az interjúztató (csak) azt tudja rólad, amit elmondasz, megmutatsz magadból. Magától értetődőnek tűnik, de sokan elfelejtik elmondani a lényeget! Nagyon fontos, hogy megemlíts minden, a felvételedet támogató adatot, kiemeld azokat a készségeidet, amelyek érdekesek lehetnek a munkáltató számára. Amit nem mondtál el, azt nem fogja, nem tudja és nem is akarja kitalálni. Ne számíts arra, hogy az alatt a maximum egy óra alatt magától fel fogja fedezni a te belső, rejtett értékeidet.

4. tipp     Te legyél a megoldás!

Ha az interjú egyeztetésekor vagy az interjú alatt „problémás” vagy, könnyen azt gondolhatják, hogy munkatársként is az leszel. A munkáltatók egy-egy munkakör betöltésével a megnyugtató megoldásokat keresik a megoldandó problémáikhoz. Bizonyítsd be nekik, hogy „megéred a pénzed”.

A történelem ismétli magát

Ez duplán igaz! Egyrészt, ha több munkahelyedről is zavaros körülmények között távoztál, joggal feltételezi az interjúztató, hogy „valami nincs rendben” körülötted. Legyenek elfogadható magyarázataid! Másrészt, számodra az, hogy mi történt az adott munkahelyen korábban dolgozóval, előre jelezheti a te sorsodat is.

Bizonyíték kell…

Bár az interjúztatók többsége jóhiszeműen közelít, nem árt, ha kézzelfogható, ellenőrizhető vagy legalábbis hiteles az, amit elmondasz. A jól összeszedett, „spontán” elmesélt történetek önbizalmat sugároznak (és adnak), meggyőzőek, erősítik a pozitív benyomást. Ne ott találd ki, mit fogsz mondani, hanem inkább tarts szemkontaktust, kövesd a kérdező nonverbális kommunikációját. Fontos, hogy önmagad tudj lenni, de ne felejtsd el, hogy ha a végén nem te kapod az ajánlatot, akkor az egész hiába volt.

Forrás: www.fijilive.com

5. tipp      Kérdezz!

A legtöbb interjú végén elhangzik a sokak által rettegett mondat: „Van kérdése?” Az átgondolt, frappáns kérdéseid bemutathatják, hogy mennyire vagy felkészült, hogy milyen jól ismered a vállalatot és a leendő feladatot.

Nem baj, ha tudod!


Az interjúvégi kérdéseidnek nem az az elsődleges funkciója, hogy új információhoz juss (felkészültél, ugye?), hanem az, hogy elősegítse azt, hogy téged válasszanak.

6. tipp      Ülj át a másik oldalra!

Az interjú fő célja a munkáltató részéről a munkaerő-felvétellel járó, jelentős üzleti kockázat csökkentése. Sokba kerül a toborzás, a kiválasztás, a betanítás és az esetleges hibák, ugyanakkor minél gyorsabban és egyszerűbben szeretnék megtalálni a megfelelő embert. Nem a legjobbat, nem a tökéleteset, hanem azt, aki éppen megfelelően el tudja végezni a feladatokat.

Mennyire vagy kockázatos?

Az üzleti életben nem szeretik a kockázatot. Mivel kevés információ áll az interjúztató rendelkezésére, azt fogja használni, amit megkapott. Így tehát az a jelölt, aki késik az interjúról, az, aki rendetlenül vagy nem megfelelően öltözve jelenik meg, az, aki nem válaszol a kérdésekre, arra számíthat, hogy azt fogják gondolni, a munkájára is ez lesz a jellemző.


Cikkünk szerzője Gerlei Béla, az allasinterju.hu vezető trénere. Az allasinterju.hu az álláskeresőket egy egyedülálló, egész napos tréning formájában készíti fel az állásinterjúra.

A cikk a Karrier Plusz 2013-ban jelent meg.

állásinterjú  •  siker  •  tipp  •  Karrier Plusz 2013
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen