Ezeket soha ne mondja az állásinterjún

szerző: Jobline
2013 április 23.

Az állásinterjú jelenti a toborzási folyamat során az egyik legnagyobb kihívást az álláskeresőknek.

Ha valami nem odaillőt mond, vagy negatív színben tünteti fel magát, nagyon hamar véget érhet az állásinterjú - írja a jobs.aol.com. A lap néhány kifejezést összegyűjtött, amik, bár gyakran elhangzanak, mégsem szerencsés, ha a jelölt kimondja azokat.

Nagyon izgulok

Semmi gond, ha ideges, ez természetes is ebben a szituációban. Azonban nem szerencsés, ha erre külön felhívja a figyelmet, hiszen az állásinterjún elvileg magabiztosnak és szakmailag felkészültnek kellene tűnnie.

Forrás: AFP / Pierre Verdy

Nem sokat tudok a leendő munkáról, azt hittem, itt majd mesélnek róla

Hatalmas hiba egy ilyen "beismerő vallomás" az álláskereső részéről. A toborzók sok időt eltöltenek az állásinterjúkkal, és nem olyan jelöltet akarnak befutónak, akinek pontról-pontra el kell magyarázni, mivel is kell majd foglalkozni, mit takar az adott munkakör. Nagyon kevés az olyan munkakör, amiről abszolút semmit nem lehet megtudni az interneten. Szánja rá az időt, és keressen rá a megpályázott állásra!

Igazi bunkó volt az előző főnököm/kollégám

Bármilyen rossz szájízzel is jött el az előző munkahelyéről, soha ne szidja a volt főnökét, munkatársait. Ez alapszabály.

A legnagyobb gyengeségem... (ami közvetlenül kapcsolódik a munkához)

Ha például irodai állásra pályázik, ne mondjon olyat, hogy nem bír sokáig egy helyben ülni a számítógép előtt - ez egyértelmű öngól.

Egy pillanat, ezt fel kell vennem

A toborzók rendszeresen panaszkodnak arra, hogy a jelöltek az állásinterjú közben képesek telefonálni, sőt, SMS-ezni is. Ön ne tegye, mert biztosan elvágja magát. Tisztelje meg a beszélgetőpartnerét azzal, hogy az interjú előtt lenémítja a telefonját.

Szabadság...

Azt, hogy mikor, mennyi időre mehet szabadságra, ne az állásinterjún kérdezze meg. Így olyan benyomást kelt majd, mint akit nem is érdekel a munka, hanem már a "lógáson" jár az esze.

Otthonról dolgozhatok?

Menet közben valószínűleg úgyis kiderül majd, de ha nem egyedül ez alapján döntene az állás mellett, inkább ne kérdezzen rá.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen