Itthon még senki nem akar anonim kiválasztást

szerző: Jobline
2013 április 23.

Bár Németországban már programok vannak az anonim kiválasztás népszerűsítésére, nálunk ez még egyáltalán nem jellemző - írja a Metropol.

Anonim kiválasztási eljárással töltöttek be több állást a versenyszférában és a közigazgatásban Németországban.

A kísérleti programhoz a szövetségi antidiszkriminációs hivatal (ADS) öt nagyvállalatot nyert meg, az állami szférából pedig egy alsó-szászországi önkormányzat csatlakozott. Az 1 éves projekt során a vállalatoknál összesen 246 pozíciót töltöttek be így, az állásokra és gyakornoki helyekre 8500-an jelentkeztek.

– Magyarországon ez a fajta kiválasztási módszer nem jellemző, az álláskeresők életkora, családi állapota és lakcíme azonban sokszor kimarad az önéletrajzból. Csupán emiatt azonban nem végzi a papírkosárban a pályázat – mondta a Metropolnak a Ranstad Hungária Kft. ügyvezetője, Baja Sándor.

Forrás: Flickr.com

Baja Sándor hozzátette, szerinte egyébként a Magyarországon is jelen lévő multikra nem jellemző, hogy vallási vagy faji megkülönböztetést alkalmaznának.

Az állami szektorban nem látják indokoltnak a személyes adatok titkosítását, ugyanakkor nem látják akadályát a módszer alkalmazhatóságának – derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium illetékes államtitkárságának válaszából.

A név és elérhetőség titkosítását technikai okokból nem tartják célszerűnek – fűzte hozzá válaszában a sajtóosztály.

Anonim kiválasztás

• A pályázati anyag nem tartalmazza a pályázók nevét, életkorát, nemét, nemzetiségét, családi állapotát, lakhelyét és fényképet sem csatolnak hozzá. A bírálók a személyes adatok ismerete nélkül, a pályázók szakmai felkészültsége alapján döntenek arról, hogy kiket hívnak be állásinterjúra.

• Régóta bevett gyakorlat egyebek között az Egyesült Államokban és Kanadában az aninom pályáztatás. Németországban egy felmérés szerint csupán a török hangzású név miatt a gazdaság egészét tekintve 14%-kal csökken a jelentkező esélye az állás megszerzésére, a kisvállalatoknál pedig 24%-kal kevesebb eséllyel indul egy török bevándorló a németekhez képest.

toborzás  •  kiválasztás  •  álláskereső  •  anonim
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen