Lányokat informatikusnak, mérnöknek!

szerző: Jobline
2013 április 29.

A „Lányok Napja” rendezvénysorozatot 2013. április 25-én már második alkalommal meg Magyarországon. A program célja, hogy a lányok pályaválasztása túllépjen a megrögzött szokásokon, és az arra indíttatást érzők nyugodt szívvel építsenek karriert a nők számára ma még szinte tabunak számító műszaki és informatikai területeken is. 2012-höz képest jelentősen megnőtt az érdeklődők száma, hiszen míg tavaly 250 középiskolás lány vett részt a programokon, 2013-ban a résztvevők száma meghaladta az 1700 főt. A „Lányok Napja” gyémánt fokozatú támogatója a Morgan Stanley. A program keretében a Morgan Stanley budapesti Ügyviteli és Technológiai Szolgáltató Központjának szakemberei kedvcsináló előadásokkal és interaktív játékokkal mutatták be az informatikusi pálya szépségeit a résztvevő középiskolásoknak.

A „Lányok Napja” kezdeményezés Európában Németországból indult el 13 évvel ezelőtt, és mára hatalmas rendezvénysorozattá nőtte ki magát, hiszen tavaly már 120 ezer középiskolás lány vett részt a rendezvényeken.

„Európa szerte több mint 10 országban rendezik meg a „Lányok Napját”. Magyarországon először tavaly rendeztük meg az eseményt, amely terveink szerint évről-évre bővül majd. Idén 48 program valósult meg 16 városban. Az együttműködő partnerek többsége vállalat, de mellénk álltak egyetemek, kutatóintézetek, sőt egy múzeum is. A Morgan Stanley magától keresett meg minket, és állt az ügyünk mellé gyémánt fokozatú támogatóként” – mondta dr. Groó Dóra, a NATE elnöke.

Groó Dóra szerint a lehető legkorábban, már középiskolás korban el kell kezdeni a lányok meggyőzését, hogy ne befolyásolja őket a környezetük visszahúzó véleménye vagy hozzáállása, és ha tehetségesek, akkor merjenek az informatikai vagy a mérnöki pálya felé elindulni.

„A Morgan Stanley számára az egyik legfontosabb érték a sokszínűség, ezért örömmel támogatjuk a „Lányok Napja” kezdeményezést. Saját tapasztalataink és a nemzetközi kutatások is azt mutatják, hogy a sokszínű csapat eredményesebb, így mi is fontosnak tartjuk, hogy egyre több nő is dolgozzon nálunk informatikusként” – indokolta meg a Morgan Stanley elkötelezettségét Váradi Judit, a Morgan Stanley toborzási vezetője.

A Morgan Stanley nem a „Lányok Napja” rendezvény támogatása kapcsán került először kapcsolatba ezzel a fontos üggyel. Egyetemi toborzó rendezvényeiken mindig komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy az érdeklődő női hallgatók is betekintést nyerjenek a vállalati kultúrába, amelyben központi szerepet tölt be az esélyegyenlőség, illetve a munka és a család összeegyeztethetőségének támogatása.

„A toborzási rendezvényeinken ott vannak női IT szakembereink, akiknek karrierje példaként szolgálhat az egyetemi hallgatók számára. Sajnos a legfrissebb adatok szerint a mérnöki, informatikai karokra jelentkezőknek még mindig csupán 7 százaléka nő, ezért éreztük úgy, hogy már középiskolában fel kell hívni a lányok figyelmét arra, hogy az informatikai karrier egy igéretes életpálya lehetőség számukra, amely biztos megélhetést kínál. A mai rendezvényünkön 50 középiskolás ismerkedhetett meg irodánk tevékenységével, és bízunk abban, hogy sikerült vonzóvá tennünk számukra ezt a pályát” – mondta Katanich Eszter, a Morgan Stanley Frissdiplomás Toborzási munkatársa.

A Morgan Stanley budapesti IT részlegének jelenleg 15 százaléka nő, ők igen aktívak, hiszen 3 éve megalakították a „Women in IT” csoportot, amelynek egyik fontos célja az informatikai karrier népszerűsítése a középiskolás és egyetemista lányok körében.

„Az IT karrier egy valós lehetőség a lányok előtt, mint a saját példám is mutatja” – mondta Terge Zsuzsa, a Morgan Stanley egyik vezető szoftverfejlesztője – „A Morgan Stanley-nél nagyszerűen együtt tudnak dolgozni nők és férfiak, a vegyes környezet pozitív hatással van az eredményekre. A női munkavállalók minden segítséget megkapnak, hogy összeegyeztethessék a karriert és a gyermekvállalást. A kollégák folyamatosan tartják a kapcsolatot az otthontartózkodó kismamákkal, akik minden szakmai és emberi segítséget megkapnak, hogy a kiesett időszak után zökkenőmentes legyen a visszatérés” – tette hozzá Terge Zsuzsa.

A „Lányok Napja” programsorozat nem csupán a rendezvényeken résztvevő lányok életében jelenthet fordulópontot, hanem a közvéleményt és a vállalati kultúrát is pozitívan befolyásolhatja.

„A rendezvény elsődleges célja, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét, hogy szülőként, pedagógusként, barátként ne visszafogjuk, hanem bátorítsuk a mérnöki vagy informatikai pálya iránt érdeklődő középiskolás lányokat. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknál a vállalatoknál, amelyek rendszeresen részt vesznek a „Lányok Napja” programsorozatban egy idő után megnő a női munkavállalók aránya, sőt vannak olyan példák, hogy a már diplomás női munkavállalók ahhoz a vállalathoz szegődnek el dolgozni, amely annak idején kedvet csinált nekik a mérnöki, informatikai pályához” – emelte ki a program lehetséges hatásait dr. Groó Dóra.
mérnök  •  informatikus  •  lány
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen