Ezeken a területeken tudják felvenni a versenyt a nők a férfiakkal

szerző: Jobline
2013 április 30.

Egy friss tanulmány szerint a nők éves szinten 24 ezer dollárral keresnek kevesebbet a férfiaknál.

A bérkülönbséget részben az okozza, hogy a férfiak gyakrabban jutnak vezetői pozíciókba, mint a nők - írja a jobs.aol.com. Egy amerikai felmérés szerint a cégvezetők 83 százaléka például férfi, és a férfiak 28 százaléka törekszik is vezetői szerepre, míg ezt a nők csupán 16 százaléka akarja elérni.

A CareerBuilder.com szakértője szerint azért nincs minden veszve, mert a munkáltatói oldal kezdi felismerni, hogy minden szempontból jó, ha minél több nőt "beengednek" az eddig férfiasnak tarott szakmákba (IT, mérnöki), és ugyanolyan bérezéssel jutalmazzák őket, mint a férfiakat.

A kutatásban megnézték, mik azok a szakmák, amiben dominálnak a nők, és még jól is megfizetik őket. Ilyenek lettek a szájsebész (57 százalék nő, évi 194 085 dolláros fizetés), fogszabályozó orvos (57 százalék nő, évi 191 776 dolláros fizetés), illetve a gyógyszerész (66 százalék nő, 113 090 dolláros évi átlagfizetés).

Munkahelyek, amiket a nők uralnak...

A tanulmányban azt is vizsgálták, mik azok a foglalkozások, ahol elsöprően magas a nők száma. Ilyenek például az oktatási adminisztrátor, az altatóorvos, a pszichiáter, a gyermekorvos, a tolmács/fordító, a pártfogó, a grafikus, a szerkesztő, a PR-os.

...és a fele-fele

Vannak továbbá olyan területek, ahol nagyjából fele-fele arányban képviseli magát a két nem. Ezek pedig: politológus, szociológus, pék, könyvelő és könyvvizsgáló, művészeti vezető.

 •  férfi  •  bérkülönbség
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen