Rasszisták és protekciósok a munkaerőpiacon

szerző: Jobline
2013 május 14.

A faji diszkriminációt megelőzve ma már a protekció jelenti a legfontosabb torzító hatást a munkaerőpiaci versenyben. Ráadásul, míg a munkaadó előítéleteit törvény szankcionálhatja, a protekció megfoghatatlan marad a törvényalkotó számára - írja a Figyelő Online.

Az Egyesült Államokban az afro-amerikaiak munkanélküliségi rátája 13 százalék, közel kétszerese az országos átlagnak. Ez a különbség elsősorban nem a gazdasági válságnak tudható be, ugyanis a korábbi adatok is hasonló eltérést mutatnak. A közvélekedéssel szemben valójában nem a feketéket diszkriminálják a leggyakrabban - a fő problémát a protekció jelenti. A munkavállaláshoz szükséges kapcsolati háló sokkal inkább megközelíthető a fehér munkavállalók számára, mivel nagyobb részt fehérek működtetik. A több száz munkavállalóval készült interjúból kiderül, mintegy 70 százalékuk családi vagy baráti kapcsolatok útján, belső vállalati információkra alapozva jutott állásához - olvasható a figyelo.hu oldalán.

Az alacsony bért kínáló munkák között is nagy a különbség. Egy gyorséttermi kiszolgáló vagy egy bolti eladó felvételéhez kevésbé szükséges személyes ismeretség, viszont a magasabb fizetéseket érő pozíciók már elérhetetlenek kapcsolatok nélkül Az ilyen munkát keresők eleve kerülik a versenyhelyzeteket és inkább a kapcsolati tőkére fektetik a hangsúlyt.

Az „ismerős", „hozzám hasonló" pszichológiai ereje határozza meg az egyre erősödő protekciós modellt, miközben bebetonozza az egyenlőtlenségeket és erősíti a szegregációt. A megkérdezettek többsége ugyanakkor nem büszkélkedik vele, de lehet, hogy csak nem tudatosítja magában kapcsolati hálója segítségét. Mindössze 14 százalékuk említett hasonló támogatást munkakeresése során.

Munkát keres? Iratkozzon fel személyre szabott ajánlatainkért Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen