A férfiak vagy a nők a jobb főnökök?

szerző: Jobline
2013 május 24.

Jó vezetőnek lenni nem könnyű dolog, felelősségteljes döntést nem mindenki mer és tud hozni. Éppen ezért sokan úgy tartják, erre születni kell.

A két nem megítélése koránt sem azonos - véli az AurumRecruitment fejvadász cég vezető tanácsadója, Egyed Ildikó. Még mindig élnek ugyanis a már kialakult sztereotípiák, olyan tradicionális normák, melyek szerint a „férfinak a munkahelyen, a nőnek a tűzhely mellett a helye” - írja a veol.hu.

A nőknek csúcskarriert elérni, sikeres vezetővé válni hosszadalmasabb és küzdelmesebb út, egyrészt, mert nehezebben fogadják el őket vezetőként, így sokkal többet kell bizonyítaniuk, másrészt a munka mellett elvárják tőlük, hogy a családi fészekben anyaként, háziasszonyként, szerető feleségként is száz százalékot teljesítsenek, fejtegette Egyed Ildikó.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Egy nőről általánosságban azt gondolják, engedelmes, emocionális, intuitív, szerény, nyugodt, megfontolt. Ugyanakkor a férfi, erősen küzdő, logikus, racionális, agresszív, globális látásmódú, önbizalommal teli, lendületes. Ebből egyenes következtetés lenne az, hogy a férfi jobb vezető? Nem, egyszerűen csak más.

A másság genetikai okokra vezethető vissza, hiszen a női és férfi agy egészen máshogy működik. Máshogy reagál az őket érő ingerekre, információkra, mely más viselkedési formákban ölt testet. A nők fantáziavilága például aktívabban működik, így egy negatív döntés hatásait jobban el tudják képzelni, mélyebben átérzik a veszteségeket, ezért sokkal kockázat kerülőbbek, mint férfitársaik.  

Ugyanakkor a női vezetők sokkal hatékonyabbak és eredményesebbek a kommunikációs hálózatok kiépítésében, az információk begyűjtésében. Önbizalmuk és önértékelésük azonban jellemzően alacsonyabb, ami hatalmas gát lehet a csúcsra törésben.

Összességében elmondható, hogy mindkét vezetői stílusnak megvannak az előnye és hátrányai. Legszerencsésebb pont emiatt vegyes vezetői csoportokat kialakítani, ahol mindkét nem erősségeit kihasználva sikerre vihető a cég jövője.

vezető  •   •  férfi
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen