Alig találnak munkát a gyógyszerészek

szerző: Jobline
2013 május 24.

Az egyik legsikeresebb szakmában, a gyógyszerészek körében lassanként megjelent a munkanélküliség. Csökken a patikák száma, szűkültek a gyógyszertárak anyagi lehetőségei, ráadásul a forráskivonás és a gyógyszertámogatás apadása további árcsökkentéshez vezetett. A megszorítások miatt egyre kevesebb álláshely maradt, miközben alig jutott pénz fejlesztésre a gyógyszertárakban - írja piaci körképében a PharmaOnline.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara adatai szerint két év alatt, 2010 és 2012 között 170 közforgalmú gyógyszertár függesztette fel a működését az országban. A bezárásokkal egy időben szűkültek a patikák anyagi lehetőségei, emellett jelentős forráskivonás sújtja a gyógyszerellátással foglalkozó szférát (a gyógyszertámogatás az elmúlt két évben csaknem megfeleződött), amely további árrés-csökkenéshez vezetett. A gyógyszerészi sikerszakmába begyűrűzött a munkanélküliség.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint is érezhető a jelenség a gyógyszertár-bezárások miatt, de hozzátette, hogy semmiképpen sem markánsan. Hankó Zoltán ugyanakkor nem tudta megmondani, mennyi állás nélkül maradt gyógyszerész lehet országszerte, mert ezt még most mérik fel a területi szervezetek bevonásával. Azt mondta: a liberalizáció éveiben a gyógyszerészek nemcsak patikákban, hanem kórházi területen, laborban, a gyógyszeriparban és az államigazgatásban is el tudtak helyezkedni, de ma már rosszabb a helyzet.

Forrás: Benkő Imre

Tény, hogy 2011-ben a gyógyszerforgalmazók megszorításra, elbocsátásokra kényszerültek – az orvos- és patikalátogatói díjak megduplázódása miatt –, egyúttal visszafogták a létszámot. Eközben az állami szektorban sem volt rózsás a helyzet: a közszférában létszámstopot rendeltek el, így az egészségügyi háttérintézményeknek és a hatóságnak is nélkülöznie kellett az új szakembereket; a kórházaknál pedig a rossz finanszírozási helyzet korlátozta a létszámbővítést.

További részleteket olvasson a PharmaOnline-on.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen