Mivel lehet spórolni a kiválasztás során?

szerző: Jobline
2013 június 10.

Egyre többször hallunk róla, hogy a cégek saját maguk keresik meg az új munkavállalóikat. Teszik ezt a népszerű közösségi portálokon, ingyenes hirdetési felületeken vagy ajánlás útján. Ezek mindegyike nagyon jó toborzási lehetőség, akárcsak az erre specializálódott álláskereső portálok.

Mi ilyenkor az általános gyakorlat? Megjelenik a hirdetés a már említett felületeken és a jelentkezések áradata megindul. Az elmúlt évek megváltozott gazdasági helyzete, a nagyfokú munkanélküliség és bizonytalanság felerősítette az álláskeresési tendenciákat, így egy-egy pozícióra nem ritka a több száz jelentkező. Ennyi önéletrajzból a mindennapi teendők mellett szinte képtelenség megtalálni a legmegfelelőbb jelöltet, így a leggyakrabban az első 10-20 jelentkezőből történik a kiválasztás - írja oldalán az eucsoport.hu.

Az elmúlt harminc évben a grafológia tudománya is nagy fejlődésen ment keresztül. A mai grafológiai irányzatok többsége mérésen alapul: a grafológus azt vizsgálja, hogy az egységes állami norma szerinti írás-sztenderdtől miként tér el az írás, mind forma, mind méret szempontjából. Az írás monitorozása során a grafológus több száz számszerű adatot vizsgál és hasonlít össze. A sztenderdtől való eltérések globális értelmezése során tesz megállapítást egyes személyiségjegyekre, motiváltságra, önérvényesítő törekvésekre, várható viselkedésre, valamint arra, hogy a személyiség hogyan működik dinamikus egészként.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Egy rutinos HR tanácsadó hetente számtalan személyes interjút folytat, több száz önéletrajzot néz át, sőt már az előtt szűrést végez, hogy megnyitna egy pályázati anyagot. A leszűkített körből a jelentkezők kb. 15%-a kap lehetőséget telefonos interjúra, még kevesebben jutnak el a személyes találkozóig. A grafológiai elemzés alkalmazásakor sem az a legfőbb probléma, hogy 300 jelentkezőből hogyan találjuk meg a legjobbat – mivel egy komoly grafológiai elemzés elkészítése a grafológus számára bő 20 órányi elemzési munkát jelent, ezért nem valószínű, hogy a beérkező pár száz kézzel írt önéletrajz mindegyikét mély-elemzésnek vetik alá. Jellemzően a kiválasztási folyamat végén, 3-5 pályázó részletesebb megismeréséhez készítenek grafológiai elemzést, hogy biztosan azt az illetőt válasszák ki, aki nem csak szakmailag, hanem személyiségében, kompetenciáiban és stílusában is be tud illeszkedni a vállalat egészébe. A kiválasztás támogatása során a megbízó cég nem csupán egy szöveges jellemzést, hanem egy számadatokkal is kibővített elemzést kap, amely alapján a pályázók objektíven összehasonlíthatók.

Grafológus alkalmazása során objektív és mélyebb képet kapunk a jelöltekről, hiszen a személyiségtesztektől eltérően – ahol a munkavállaló saját maga válaszol a kérdésekre – a grafológiai vizsgálat során teljes egészében egy külső szakember végzi az elemzést, illetve a grafológia által olyan jellemzők is feltárhatók, melyek a személyiségtesztek által, vagy az interjú során nem.

Mennyibe kerül a rosszul kiválasztott munkatárs?


Bruttó 200.000 Ft fizetésű pozícióba történő keresést vizsgálva: figyelembe véve a hirdetés költségét, az időt amit a teljes kiválasztási folyamattal tölt egy munkatárs (vagy rosszabb esetben az ügyvezető), az ő kieső „termelését”, a felvett munkavállaló 3 hónapos próbaidőre jutó bérét, járulékos költségét, az őt betanító kollégának az idejét és azt az értéket, amit ebben a pozícióban elő kellene állítani, majd az újbóli toborzás és kiválasztás költségét, amennyiben mégsem a megfelelő jelöltet választotta a cég, egy rosszul sikerült kiválasztás kb. 2.000.000 Ft veszteséget jelent. Természetesen minél nagyobb a bér és annak költsége, ez a szám annál nagyobb. Egy tanácsadó cég minden esetben garanciát vállal az általa kiválasztott munkavállalókért és a fent említett 2.000.000 Ft töredékéért sokkal rövidebb idő alatt a jelentkezők sokkal szélesebb köréből képes több lépcsős kiválasztási rendszeren keresztül tesztekkel és akár grafológiával jól megalapozott szakmai döntést hozni.

Egy HR tanácsadó cég a kiválasztás mellett jellemzően munkaügyi támogatást is nyújt. A változó jogszabályi környezetben segít tanácsot adni az optimális foglalkoztatási és bérezési formákra, lehetőségekre, kedvezményekre valamint felhívja a megbízó figyelmet az esetleges problémákra, megkeresi az adott problémára az ideális megoldást.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen