Nem akarnak új munkatársakat a cégek

szerző: Jobline
2013 június 11.

A Manpower ma nyilvánosságra hozott Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2013 harmadik negyedévében vegyesen alakulnak. A megkérdezett munkaadók 11 százaléka növekedésére számít, ugyanennyien pedig elbocsátást terveznek. 67% semmiféle változtatásra nem készül.

“Bár a munkaadók 11%-a felvételt tervez, a magyar munkaerő-piac immár több negyedéve a stagnálás jeleit mutatja. Úgy látjuk, a vállalkozásoknak még mindig nehézségeket okoz a termékek és szolgáltatások értékesítése, éppen ezért addig halogatják a munkaerő felvételt, ameddig csak lehet – még akkor is, ha a meglévő munkaerő elégtelen a kereslet kiszolgálására.” – kommentálta az adatokat Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

“Figyelmeztető jel, hogy a bizonytalan válaszadók aránya rekord magasságra, 11%-ra nőtt, ami csaknem háromszorosa annak, amit átlagosan mértünk a kutatás kezdete óta eltelt 17 negyedévben. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy – különösen a magyar munkaerő-piacon – az egyetlen biztos pont a bizonytalanság. Minden érintettnek – munkaadónak és munkát keresőnek – egy olyan környezethez kell alkalmazkodnia, amely gyorsan és folyamatosan változik, és kiszámíthatatlan, hogy mi lesz három hónap múlva” – tette hozzá Kiss Judit.

Iparági adatok

Kilenc szektorból ötben a munkaadók az alkalmazottak számának csökkenésére számítanak. A legnagyobb arányban a mezőgazdaság, vadászat, erdőgazdálkodás és halászat területén terveznek elbocsátásokat a munkaadók. A mutató értéke ebben a szektorban a legalacsonyabb, -7%. Az építőiparnak immár második éve nem sikerül kitörnie a negatív tartományból, jelenleg -5%-on áll a mutató. Stagnálást jeleztek a vendéglátóipar munkaadói. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területéről jelentették. A Munkaerő-piaci Mutató értéke itt +13%. A gyártás területén a mutató +3%-on áll, míg a köz- és szociális szférában +1%-on.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hatban várnak jeleztek csökkenést. A nagy- és kiskereskedelemben valamint a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban 8% ponttal csökkent a mutató értéke 2013 második negyedévéhez viszonyítva. Ugyancsak gyengültek a várakozások a közüzemi szolgáltatások, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, mindkét szektorban 5-5% ponttal. Ugyanakkor 6% pontos növekedést jeleztek a vendéglátóiparból, 4% pontot erősödött a mutató pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén, míg az építőiparban 1% pontos növekedést várnak az előző negyedévhez viszonyítva.

Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból ötben várható növekedés. A legjelentősebb javulást – 12% pontosat – pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szektorból jelentették. Bár az építőipar kilátásai továbbra is borúsak, a tavalyi év azonos időszakában mérthez képest 9% pontot erősödött a mutató. Szintén javultak a kilátások a köz-és szociális szférában, valamint a vendéglátóiparban. Előbbiben 8, míg az utóbbiban 7% ponttal. Jelentősen, 10% ponttal romlott viszont a helyzet a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, és ugyancsak visszaesés várható a nagy- és kiskereskedelemben, ahol 9% ponttal csökkent a mutató értéke.

Regionális adatok

Nyolc régióból ötben a munkahelyek számának csökkenését várják a munkaadók 2013 harmadik negyedévében. Az Észak-Magyarországi munkaadók a leg kevésbé optimisták: itt a mutató értéke -8%. Továbbra is negatívak a Dél-Dunántúli és a Budapesti álláskeresők kilátásai, a munkaerő-piaci mutató ezekben a régiókban -7, illetve -6%-on áll. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a Munkaerő-piaci Mutató +14 %-on áll. A Közép-Magyarországi régió a második, +17%-os mutatóval. Ugyancsak munkahelyek számának növelését tervezik a Dél-Alföldön.

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból hatban romlottak a kilátások. A legnagyobb visszaesésről az Észak-Magyarországi munkaadó számoltak be. Itt 10% pontot gyengült a mutató értéke. 8% ponttal romlottak a kilátások a Dél-Alföldön, és 6% ponttal a fővárosban. Ugyanakkor a Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország mutatója 4-4% pontot erősödött.

Az egy évvel korábbihoz képest négy régióban nőtt a mutató értéke. A Dél-Alföldön a legnagyobb mértékben, 12% ponttal. Ugyancsak javulás tapasztalható Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon, 8, illetve 6% ponttal. A legnagyobb gyengülést az Észak Alföldről, valamint Budapestről jelentették a munkaadók. Míg az előbbiben 6, utóbbiban 4% ponttal csökkent a mutató értéke az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen