Most kiderül, mennyire lojálisak az informatikusok

szerző: Jobline
2013 június 12.

A Morgan Stanley magyarországi IT szakemberek körében végzett kutatása, Morgan Stanley IT Expert Survey többek között arra kereste a választ, hogy az informatikusok szerint milyen készségek és tulajdonságok járulnak hozzá leginkább szakmai előmenetelükhöz. A kutatás arra is rákérdezett, hogy a magasabb fizetésnek mekkora a csábereje, azaz mennyivel magasabb fizetésért váltanának munkahelyet az IT szakemberek?

A Morgan Stanley IT Expert Survey rámutat arra, hogy az informatikusok szerint szakmai előmenetelük legfontosabb tényezői a szakmai tudás és a szorgalom. A külföldi munkatapasztalatot mindössze 7%-nyian ítélték nagyon fontosnak. A nyelvtudás szerepe azon informatikusok körében kiemelkedő, aki olyan cégnél dolgoznak, ahol van külföldi tulajdonos . A jó kommunikációs készség azon válaszadóknál kerül előtérbe, akik kis cégekben dolgoznak, jellemzően 4-10 főt foglalkoztatókban. A szervezőkészség megítélése tekintetében megfigyelhető, hogy azok a válaszadók, akik legalább 15 éve vannak a pályán, az átlagosnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ennek a tényezőnek (39%).

A Morgan Stanley IT Expert Survey rákérdezett arra is, hogy vajon mekkora fizetésemelés kedvéért váltanának a kérdezettek munkahelyet, még ha az új állás jóval unalmasabb és kevesebb kihívást jelentő állás is lenne. Az IT szakemberek bizonyos határig viszonylag lojálisak: 10%-os fizetésemelését szinte senki nem hagyná ott biztosan a jelenlegi állását, és 20%-os fizetésemelésért is csupán további 6%-nyian. Még a 25%-kal nagyobb fizetés sem annyira vonzó: mindössze 8%-nyian jelezték, hogy ennyiért már biztosan elmennének másik céghez. Összesen tehát 25%-kal nagyobb fizetésért az informatikusok 15%-a váltana állást biztosan.

Forrás: Stiller Ákos

A 30%-os fizetésemelés bizonyult jelentős határnak: A megkérdezettek 31%-a nyilatkozott úgy, hogy ekkora jövedelemkülönbség esetén már biztosan otthagyna munkahelyét. Azaz 30 százalékkal több pénzért az IT szakemberek közel fele már munkahelyet váltana, és csupán minden ötödik informatikus maradna biztosan korábbi munkahelyén.

A beígért 10%-os fizetésemelési ígéret ellenére is lojális munkavállalók között felülreprezentáltak a 40 évesnél idősebbek , a 18 évesnél fiatalabb gyermekkel rendelkezők, valamint a legalább 15 éve a szakmában dolgozók A legalább 15 éve informatikusként dolgozók fele még 25%-os fizetésemelés ajánlata mellett is biztosan a jelenlegi állásában maradna (48%).

A váltási hajlandóság nagyobb a nőtlenek (hajadonok), a gyermektelenek, illetve az informatikai pályára 3-5 éve belépők körében.

Jobb fizetésért ön is váltana? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

IT  •  informatikus  •  lojalitás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen