7 hasznos tipp, hogyan kell nekivágnod az állásinterjúnak

szerző: Jobline
2014 augusztus 08. Szóljon hozzá

Megfigyelted már az élsportolókat, hogyan viselkednek, amikor rajthoz állnak? Különböző technikákkal olyan lelkiállapotba hozzák magukat, hogy képesek legyenek a maximumot kihozni magukból. Nem árt, ha az állásinterjú előtt te is bemelegítesz és összpontosítasz.

Mielőtt megközelíted az állásinterjú helyéül szolgáló objektumot, még van pár perced arra, hogy rendezd a soraidat, és alaposan felkészülj az előtted álló megpróbáltatásokra. Hét dolgot semmiképpen ne mulassz el. 

 1. Az okostelefonodon nézd meg a cég weboldalát, keress rájuk az interneten
  Sosem lehet tudni, hátha éppen friss információt közöltek magukról, vagy megjelent egy új cikk a vállalatról. Ha ezen ismeretek birtokában nyilvánulsz meg az állásinterjún, bizonyítod, hogy abszolút naprakész vagy és őszintén érdeklődsz a cég iránt. Azt talán nem kell mondani, hogy egyébként is minden fontos adatot tudnod kell a szervezetről, amelyhez csatlakozni szeretnél.

 2. Ellenőrizd, kifogástalan-e a külsőd
  Ha napközben van az interjú, vagyis nem alapos otthoni felkészülés után kopogtatsz az interjúztatónál, mielőtt találkoznátok, keress egy tükröt vagy egy legalább kirakatüveget, és tüzetesen nézd meg magad. Frizura, öltözék, lábbeli, fogak (ebéd után salátamaradvány okozhat bajt!). Ha minden rendben, irány a cég székháza.

  Forrás: Jobline

 3. Óvatosan a recepcióssal
  Mostanában egyre gyakoribb, hogy a recepciós afféle előretolt helyőrségként szolgál: a HR-es az interjú után megkérdezi, milyen benyomásokat szerzett rólad, hiszen ő az első személy, akivel a cégnél találkozol. Tehát már a portán viselkedj úgy, mintha megkezdődöt volna az interjú: maximális tisztelettel, összeszedetten és derűsen add elő magad. És ez az a pont, ahol ki kell kapcsolnod a telefonodat.

 4. Keresd fel a mosdót
  Ha hosszabb utat tettél meg, vagy ha olyan alkatú vagy, hogy az idegességednek fiziológiai következményei is lehetnek, mindenképpen gondoskodj arról, hogy a természet semmiképpen ne szólíthasson az interjú alatt. Miután bejelentkeztél a recepción, jelezd, hogy még szükséged van két percre, és gyorsan intézd el, amit kell, nehogy a sorsdöntő beszélgetés alatt kerülj kínos helyzetbe.

 5. Figyeld meg a terepet
  Ma már tilos úgy elmenni egy állásinterjúra, hogy ne néznél utána a cégnek az interneten. A Google azonban leginkább gondosan szűrt információt fog szolgáltatni (jól fésült céges honlap, erősen PR-szagú interjú az igazgatóval egy gazdasági lapban), a helyszín viszont sokkal életszerűbb tényeket árul el. Miről is van szó? Előfordult, hogy az álláskeresőt megkérték, várakozzon egy tárgyalóban, ahol még ott voltak egy prezentáció nyomai. A fehér táblára piros filccel felskiccelt problématérkép ismeretében az illető olyan pazar előadást tartott a HR-esnek a cég előtt álló perspektívákról, hogy azonnal felvették.  

 6. Turbózd fel magad
  Általános tapasztalat, hogy az álláskereső nagyjából három vagy ennél is több perc után jön lendületbe az interjún, amikor már megszokta a környezetet, és tudatosította magában, hogy nem fogják átharapni a torkát. Ez azonban túl sok idő, a HR-esnek már elkezdett kialakulni róla a véleménye. Tehát úgy kell belépned az ajtón, hogy maximális fokozaton működsz. Mielőtt szólítanak, szépen gondold végig, mi az, amiről mindenképpen beszélni szeretnél az interjún, és ha van kedvenc mantrád vagy kabalád, meríts erőt belőlük, hogy lelkileg megerősödve mutatkozhass be az interjúztatónak.

 7. Legyen hatásos a belépőd
  Készülj fel arra, hogy már a legelső másodpercekben kedvező benyomást tehess a HR-esre. Az utolsó pillanatokban, mielőtt szólítanak, ellenőrizd az öltözékedet, és ne legyen semmi a kezedben, hogy határozottan parolázhass a HR-essel. Sőt, gondoskodj arról, hogy a közeledben se fordulhasson elő olyan tárgy, amit a stressz miatt leverhetsz vagy leejthetsz, mert egy ilyen malőr után kínos hangulatban kezdődik az interjú.       
   

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 
 
 

állásinterjú  •  tippek  •  m hr
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)