Ismerd meg az álláspiacot!

szerző: Jobline
2014 július 08. Szóljon hozzá

Az álláspiac olyan virtuális kereskedelmi tér, ahol a cégek kínálják kelendő portékájukat: a munkalehetőséget. Minél többet tudunk erről a piacról, annál könnyebb lesz elhelyezkedni és beindítani karrierünket.

Amikor munkát akarsz találni, először tudatosítsd magadban, hogy új szakmád van, amit úgy hívnak: álláskereső. E szakma művelése ugyanúgy tudást és szakértelmet kíván, mint bármelyik másiké, és csak akkor teljesítesz jól – vagyis találsz állást –, ha szorgalmas és kitartó vagy. Főállású álláskeresőként az első dolgod az, hogy felmérd, milyen lehetőségeid vannak.

Nézz körül az interneten

  • Állásportálok. A nagy internetes állásportálokon szakmánként vannak összegyűjtve az álláslehetőségek, azonnal fel tudod mérni, milyen a kínálat. A Jobline-on például jelenleg 5810 állásajánlat található jól áttekinthetően csoportosítva.
  • Blogok. A szakmai blogokban rengeteg hasznos információt találni az adott területtel kapcsolatban, és gyakran álláshirdetések is előfordulnak.
  • Céges honlapok. A nagyobb cégeknek jól karbantartott honlapjaik vannak, ezeken mindig feltűnő helyen szerepelnek az aktuális álláslehetőségek. Az Audi Hungária például e sorok írásakor 104 azonnal betölthető állást kínált tucatnyi szakmában, a magyarország Bosch-csoport 224-et.
  • Üsd be a google-ba a foglalkozásodat, a szakterületedet, illetve a betölteni kívánt posztot (e hármat külön-külön, egymás után). A kapott találatok beszédesen fognak árulkodni arról, milyen lehetőségeid vannak.

Látogass el állásbörzékre
Nagyszerű találmány az állásbörze, ahol személyesen lehet találkozni a munkavállalókat kereső cégek vezetőivel, toborzóival. Ezek ráadásul nagy presztízsű vállalatok, amelyek hosszútávó, biztos karrierlehetőségeket kínálnak. A HVG Állásbörzét évente kétszer, tavasszal és ősszel rendezik meg, és nagy sikert aratott a minap a Jobline Női Karriernap. Az állásbörzéken rengeteg hasznos tanácsot is lehet kapni az álláskereséssel kapcsolatban, és személyesen is lehet konzultálni HR-szakemberekkel.

Érdeklődj informálisan
Barátok, ismerősök, volt iskolatársak, tanárok Facebook-csoportok: megannyi kiaknázható infromációforrás az álláspiaci lehetőségekkel kapcsolatban. Érdemes minél korábban (tehát lehetőleg még a tanulmányaid alatt) minél kiterjedtebb kapcsolati hálót építeni, mert a szabad állások többségét nem hirdetik meg, hanem személyes kapcsolatok révén találnak gazdára.

Toppanj be a céghez
Bátraké a szerencse, ezért ez a piackutatási módszer a félénkebbeknek nem ajánlott. Az adott álláslehetőségeket úgy lehet a legegyszerűbben felmérni, ha beállítasz a céghez, és megkérdezel egy vezetőt (persze időpontegyeztetés után). Ha már nagyon sok helyen jártál, és mindenhol mindenki sajnálkozva széttárta a kezét, lehet, hogy egy időre más szakmában kell elhelyezkedned, amíg a tiédre szebb napok virradnak. De ha nagyon ragaszkodsz a saját szakmádhoz, és meg tudod oldani a megélhetésedet, felajánlhatod a főnököknek, hogy gyakornokoskodsz náluk, és türelmesen megvárod, hogy adódjon számodra egy állás.

Konzultálj fejvadásszal, coach-csal
Ez némi anyagi befektetést igényel, de így biztos lehetsz abban, hogy szakszerű és pontos ismereteket kapsz az álláspiaci lehetőségeidről. Még az is lehet, hogy rögtön egy munka is megtalál, mert ezeknek a tapasztalt szakembereknek széleskörű kapcsolataik vannak.

Regisztrálj egy tanácsadócégnél
A tanácsadócégek, mint például a Ranstad, komplex munkaerőpiaci szolgáltatást nyújtanak a cégeknek és az álláskeresőknek egyaránt. Regisztráció után rendszeresen személyre szabott hírlevélben értesítenek az aktuális lehetőségekről, és az aktív felhasználókat olyan sokoldalúan segítik tanácsaikkal, hogy szinte kézen fogva vezetik el őket a leendő munkahelyükre.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

álláskeresés  •  coach  •  Facebook  •  álláspiac  •  Ranstad
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)