Hogyan válaszoljunk a legfurább interjúkérdésekre?

szerző: Jobline
2014 augusztus 15. Szóljon hozzá

Mit gondol a kertitörpékről? Ilyen zavarbaejtő és nagyon fura kérdéseket tehetnek fel az állásinterjún, de nem kell tőlük megijedni. A kiválasztási procedúra részét képezik, és minél kreatívabb választ adunk rájuk, annál jobb benyomást teszünk a HR-esre.

A beugratós interjúkérdések két nagy csoportra oszthatók: vagy van rájuk konkrét válasz, vagy nincs, de mindkét esetben a jelölt kreativitásától függ, hogyan mászik ki a csávából. Nehéz eldönteni, melyik a nehezebb feladat. Értelme mindenesetre van ennek a módszernek: bár a fura kérdésnek általában semmi köze a meghirdetett álláshoz, a válasz nagyon sokat elárulhat a jelölt személyiségéről. A The Guardian négy példával próbált az álláskeresők segítségére sietni.

Hány ember facebookozik San Franciscóban péntek délután fél háromkor?
Erre biztosan van tényszerű válasz, de nem könnyű kiokoskodni. Az interjúztató nem is a konkrét számra kíváncsi, hanem arra, a jelölt hogyan, milyen logikával jut el lépésről lépésre a körülbelüli eredményig. Feltehetően azt is meg akarja tudni a HR-es, hogy az álláskereső mennyire ismeri a közösségi médiát és az emberek facebookozási szokásait.

Mit gondol a kertitörpékről?
Tipikusan olyan kérdés, amire lehet, sőt ajánlatos humorosan válaszolni, mert feltehetően az a vizsgálat tárgya, hogy a jelölt képes-e lazán reagálni egy olyan szigorúan formális helyzetben, mint az állásinterjú. Például nosztalgiával elmesélhetjük, gyerekkorunkban melyik Walt Disney-féle törpével rokonszenveztünk (Szuszi, Morgó, Hapci stb) és miért, s hogy azóta is eszünkbe jut ez a kellemes érzés, ha kertitörpét látunk. Ugyanakkor az sem baj, ha a választ összefüggésbe hozzuk a meghirdetett munkával, mondván, csodáljuk a kertitörpéket, mert mindig megbízhatóan ott állnak a helyükön, és abszolút pozitívan, mosolyogva dacolnak az időjárás viszontagságaival vagy bármilyen egyéb kihívással.

Melyik a kedvenc mozihőse?
Itt szabad füllenteni! Nem ajánlott kedvesen suta (Bridget Jones, Forrest Gump) hőst említeni, és azt se mondjuk, hogy Darth Vader a kedvencünk, mert egész bolygókat tud felrobbantani a Halálcsillaggal. Pozitív hőst válasszunk, mint Rocky, a rettenthetetlen bajnok (Rambo sem riad vissza a nehézségektől, de ő megint csak nem jó!), esetleg Superman, aki fél kézzel meg tud menteni egy egész árvaházat. Hermione is megfelel a Harry Potterből, mert okos, kedves és mindig helyén van a szíve. Ennél a válasznál is szabadjára engedhetjük a humorunkat, a HR-es értékelni fogja, hogy nem megszeppent, hanem szórakoztató jelölttel van dolga.


Ha ön a Microsoft Office egyik programja lehetne, melyik lenne legszívesebben?
A válasz sokat elárulhat a személyiségünkről és a munkához való hozzáállásunkról. Ha az Access a kedvencünk, arra utal, hogy nagyon összeszedettek vagyunk, az Outlook kiváló kommunikációs készségeinkről árulkodik, a PowerPoint pedig azt sugallja, hogy vizuális típusúak vagyunk és szárnyal a fantáziánk. Megfelelően méltassuk az adott programot, rámutatva rokon vonásainkra.

10 legendás beugratós kérdés, a cég neve, ahol elhangzott, és a lehetséges válasz

* Ön egy penny méretűre zsugorodik, és beleteszik egy turmixgépbe, amit mindjárt bekapcsolnak. Mit tesz? (Google)
Válasz: kiugrom.

* Egy pohár vizet tesz a lemezjátszó forgódobjára, és bekapcsolja. Mi fog történni? (Apple)
Válasz: attól függ, milyen pohárról van szó és mennyire van tele. Ha magas a pohár és tele van, ki fog ömleni a víz, egy alacsony pohár kevés vízzel viszont lassan lecsúszik a forgódobról.

* Miért kerek a csatornafedél? (Microsoft)
Válasz: ha a fedél négyszögletes lenne, könnyen beleeshetne a nyílásba, ha nem megfelelő szögben próbálják a helyére illeszteni.

* Mennyi pénz van a tárcámban? (Morgan Stanley)
Válasz: érdemes a jelöltnek arról mesélni, ő mennyi pénzt szokott magánál tartani, és aztán az interjúztató karaktere alapján megtippelni, neki milyenek lehetnek a szokásai.

* Ha rajzfilmfigura lehetne, melyik lenne és miért? (Bank of America)
Válasz: tetszés szerint választható és indokolható.

* Hány benzinkút van az Egyesült Államokban? (General Motors)
Válasz: körülbelül 115 ezer.

* Miért szeret énekelni? (Boston Consulting Group)
Válasz: bármilyen kreatív válasz jó.

* Melyik szín fejezi ki legjobban a személyiségét? (Johnson and Johnson)
Válasz: bármilyen kreatív válasz jó.

* Mit tesz, ha igen hiányosan öltözött személy lép be az üzletbe? (Walmart)
Attól függ. Ha feltűnősködő tiniről van szó, semmit. Amennyiben az illető láthatóan bódító szer hatása alatt van, illetve mentálisan sérültnek tűnik, hívom a biztonságiakat.

* Hogyan alakul ki a kátyú? (Cree)
Válasz: az aszfalt alatti réteg nedvessége miatt a járművek súlya alatt meggyengül az adott útszakasz, repedés keletkezik, és a további folyamatos terhelés kialakítja a kátyút.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 
 

hr  •  állásinterjú  •  kiválasztás  •  Facebook
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)