Vámpírok márpedig léteznek: 10 arra utaló jel, hogy valaki elszívja az erődet

szerző: Jobline
2016 október 27.

Ezek a kollégák, megbízók és ügyfelek az utolsó cseppig elszívhatják az idődet, intellektuális forrásaidat és teljesítőképességedet.

Nem csak Halloween közeledtével kell vigyáznunk ezekkel az ijesztő lényekkel, hanem a nap 24 órájában, az irodában is: ezek a vámpírok a folyóson lopakodnak utánunk, a fénymásolók körül ólálkodnak, és csak arra várnak, hogy elrabolják az időnket, és megfosszanak a teljesítőképességünktől. A napfény nem jó ellenszerük, sőt a neonfényt kifejezetten élvezik, a fokhagyma vagy a karó pedig szintén hatástalan. De hogyan tudod megállapítani, kikkel van igazából dolgot, és milyen eszközökkel tudod elriasztani őket?

1. Sosem tudnak pontos utasításokat adni
Ez talán a legvilágosabb jele annak, hogy a soron következő meeting teljesen el fog kanyarodni a lényegtől, sehova sem fog kilyukadni, totális időpocsékoló üléssé fog változni. Úgy tudod megállítani ezeknek a vámpíroknak a ténykedését, ha megkéred őket, hogy küldjenek át pár kérdést át előre, így keretet tudsz adni majd az értekezletnek.

2. Gyors kérdést tesznek fel az e-mail tárgyában
Miközben egy kérdést gyorsan is fel lehet tenni, ritkábban lehet ugyanilyen gyors választ adni rá, vagy legalábbis nem olyan alaposan, ahogy szeretnénk. Nyugodtan hanyagold vagy archiváld ezeket a leveleket, vagy tedd át őket egy „sürgős”feliratú mappába, hogy alkalomadtán majd válaszolj rájuk.

3. Figyelmeztetés nélkül hívnak
Amikor a mobilod csörögni kezd váratlanul a munkaidő alatt, a vonal másik végén lévő személy gyakran azért hív, hogy sürgető problémáról beszéljen veled, mivel magától nem tudja megoldani. Állítsd be a hangpostádat és küldj neki egy üzenetet azzal, hogy láttad, hogy hívott, és inkább e-mailben írja meg az óhaját.

4. Nem végezték el a feladatukat
Ha te vagy a HR-es, és egy olyan jelölttel kerülsz szembe, aki úgy jött el az interjúra, hogy semmit nem tud a cégről, akkor jó, ha tudod, hogy vámpírral van dolgod. Tegyél tükröt a vámpír elé azzal, hogy megkérdezed, miért vonzódik az üzletágad felé, és vess véget gyorsan az ülésnek.

5. Fél lábbal már az utcán vannak
Bárki, aki csak úgy rádobja az asztalodra a táskáját, és rögtön beszélgetésbe kezd, mentálisan már az irodán kívül van, még akkor is, ha néhány óra még hátra van a munkaidőből. Kényeztesd őket legfeljebb 30 másodpercig, majd tégy úgy, mintha valami fontos e-mailed jött volna, amit muszáj megválaszolnod. Így kénytelenek lesznek a következő áldozatukat kiszemelni, vagy kimenni az irodából.

 


6. Irdatlan hosszúságú e-maileket írnak
Ha egy e-mail legalább olyan hosszú, mint egy Twilight-könyv (és borzongás fog el, ahogy olvasod), akkor kivonatra van szükség. Válaszolj vissza egy sorban, és kérd meg arra, hogy emelje ki neked a fontosabb részeket az eposzi terjedelmű szövegből a következő hívásig vagy találkozóig.

7. Ingyenmunkát kérnek
Arra kérnek, hogy készíts stratégiai terveket az üzletükhöz, weboldalukhoz vagy közösségi média hírcsatornájukhoz, csak azért, hogy megtudják, „tudtok-e együttműködni vagy jól illeszkedsz-e majd az üzletükbe”. Ne sétálj bele ebbe a csapdába: akármennyire is ígéretes az ügyfél, szakítsd meg vele a kapcsolatot. A hiteles szakemberek tiszteletben tartják a partnereiket, és egyetlen munkát sem kérnek ingyen.

8. Megszállják a messengeredet
Hála az azonnali üzenetek lehetőségének, a számítógéped vagy telefonod könnyen hozzáférhető fórumává válhat a beszédes munkatársaknak. Szerencsére könnyen el tudod űzni őket, ha felhívod a figyelmet arra, hogy dolgozol, vagy kijelentkezel az alkalmazásokból.

9. Megint megváltoztatják a meeting idejét
Az ügyfelek vagy kollégák mindenek felett állnak, kivéve, ha azt üzenik, „nem tiszteljük az idődet”. Hacsak nem egy fontos ügyfélről van szó, jobban jársz, ha bűntudat nélkül megszabadulsz az ilyen időszipolyozó rémektől.

10. Nincs napirendjük
Azok, akik értékelik a saját idejüket (és a tiédet is), küldenek egy figyelmeztetést a közelgő hívásról vagy meetingről. Ne habozz tőlük kérni ilyet, különösen akkor, ha több embert is érint a megbeszélés.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen