Ezt a 4 mentális hasznot keresik a jelöltek a munkahelyeken

szerző: Jobline
2019 november 05.

A legtöbb álláskeresőnek van egy rövid listája azokról a megfontolásokról, amelyek alapján felmérik leendő munkáltatóikat. Ezen a listán gyakran szerepel a fizetés, a nagylelkű szabadság-juttatások, egészségpénztár. Azonban van egy olyan tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: ez pedig a mentális előnyök kérdése.

Az ok egyszerű. Manapság egyre többen küzdenek szorongási zavaroktól, depressziótól. A munkahelyi stressz és a munkahelyi nyomás egyértelműen rontja mentális egészségünket, ideértve a krónikus stresszel kapcsolatos poszt traumás stressz-rendellenességeket. Az a munkahely, amely érzékeny ezekre, megelőző intézkedéseket tesz a munkavállalók mentális egészségének ösztönzésére és a felmerülő kérdések kezelésére, biztonságosabb, kevésbé stresszes környezetet teremt majd. A mentális egészséggel foglalkozó munkahelyeken a kollégák is egészségesebbek, boldogabbak és produktívabbak. Ez egy olyan plusz, ami nagy különbséget jelenthet az unalmas és az elégedettséget nyújtó munka között.

 

A mentális egészségügyi problémák olyan betegségek, amelyek megérdemlik, hogy ugyanolyan bánásmódban részesüljenek, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy más kóros élettani állapotok.  Bizonyára mindenki ismer legalább egy embert a közvetlen környezetében, aki mentális rendellenességgel küzd.

 

Az egyik ok, amiért a mentális egészség előnyöket figyelmen kívül hagyhatják az álláskeresés során, hogy a jelöltek számára gyakran nem derül ki, hogy a munkáltató törődik-e az alkalmazottak egészségével. Így ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni:

 

Rugalmas munkaidő: Az egészséges munkakörnyezet magában foglalja azt a lehetőséget, hogy az alkalmazottak munkaidőn kívül családi és szociális életet élhessenek. A rugalmas munkaidő, melyet akár vészhelyzetek esetén vagy családi tevékenységekhez is fel lehet használni, azt az üzenetet közvetíti, hogy a cég emberi lényeknek tekinti a dolgozókat, nem pedig fogaskeréknek egy gépezetben. A tanulmányok azt mutatják, hogy a rugalmas munkaidő sokféle előnnyel jár a munkáltatók számára is, ideértve a magasabb termelékenységet, a jobb irányítás érzetét, a megfelelőbb fizikai és mentális egészséget.

 

 

Célzott egészségügyi juttatások: A leendő munkáltatónak részlegesen, ha nem teljes mértékben célszerű fedeznie a fontos mentálhigiénés szolgáltatásokat, például az egyéni, páros és családterápiás foglalkozásokat, a fekvőbeteg és járóbeteg mentálhigiénés kezeléseket, valamint a drog és alkohol prevenciót és rehabilitációt.

 

Biztonságos és közösségi szempontból aktív munkakörnyezet: Ha az alkalmazottak biztonságban érzik magukat a munkában, az ösztönzi a kapcsolatépítést, így mentálisan egészségesebbek lesznek. Több tanulmány is rámutat a szocializáció és az egészség szoros kapcsolatára, a szocializáció enyhítheti a depresszió tüneteit. Az a munkáltató, aki szórakoztató tevékenységekre is fókuszál, például szülinapi partikat, Halloweeni beöltözős bulikat tart, az sokat tesz a kapcsolatok ápolásáért.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Mentálhigiénés napok, jógaórák, meditáció: Az ilyen lehetőségeket biztosító munkáltatók komolyan veszik munkavállalóik jólétét. A helyi jógaórák, AA-találkozók, a meditációs helyiségek bevezetése stresszmentesíthetik a dolgozókat.

 

A jelöltek ma már nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a munkáltatók a fenti lehetőségekkel rendelkezzenek, ezért a HR-nek fel kell fedeznie, hogy a mentális egészségügyi juttatások hatékony módjai a tehetségek bevonzásának az egyre szűkülő piacon.

 

A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiac

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen