5 dolog, amin meglepődhetnek a munkába visszatérő kismamák

szerző: Jobline
2014 április 09. Szóljon hozzá

A törvény garantálja, hogy a kisgyerekes anyuka folytathassa a munkáját, amikor újra dolgozni szeretne. Mégsem könnyű a visszatérés. Ráadásul ha a gazdaságot recesszió sújtja, még kevésbé fogadják tárt karokkal a régi-új jelentkezőt, aki még különleges bánásmódot is igényelhet a kicsi miatt.

Amikor Kata gyesre ment, ígéretet kapott a munkahelyén, hogy visszatérésekor ugyanott folytathatja, ugyanannyiért. Közben azonban a pénzügyi szolgáltató céget is elérte a válság, amire megszületett a megfelelő válasz: átszervezéssel és zsugorodással optimalizálták a működést. Kata a gyes alatt be-benézett az irodába. Egyre több változást tapasztalt és egyre újabb arcok néztek vissza rá csodálkozva. Az ügyvezető rendre biztosította ugyan, hogy minden rendben lesz, de ígéretei nem voltak túl meggyőzőek. Amikor Kata bejelentette, hogy kész újra munkába állni, kiderült, régi pozícióját nem kaphatja vissza, ahogyan a régi fizetését sem. Nehéz idők járnak, tárta szét a kezét a főnök. Alkut ajánlott: Kata dolgozzon részmunkaidőben, alacsonyabb beosztásban, részben otthonról, a korábbi bére harmadáért. Ez a kicsi miatt is jó megoldás lenne, bizonygatta a főnök, aztán majd lesz valahogy. Az elképedt Kata gondolkodási időt kért, és feldúltan hazarohant.

Kata azért borult ki, mert nem tudta, hogy a legtöbb helyen mivel kell szembesülniük a munkába visszatérő kismamáknak. Elmondjuk.

Forrás: Jobline


Ugrik a régi fizetés. Ha valaki pár évet távol tölt a munkától, kijön a gyakorlatból, különösen akkor, ha dinamikusan fejlődő szektorról van szó. Elméletileg otthon is lehet ugyan pótolni a tudást az internet korában, de azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy örökösen kialvatlanul, két popsitörlés között a piac igényeinek megfelelően tovább tudjuk képezni magunkat. Ehhez jön még a válság romboló hatása: minden alkalmazotton spórolni kell. Ilyen körülmények között már-már jótéteményszámba megy egy cégvezetőtől, hogy ha nem is versenyképes ajánlattal, de visszaveszi a kismamát.  

A munkáltató nincs elragadtatva attól, ha valaki kisgyerekes anyuka. Egy gyakorló édesanya elméletileg ideális munkaerő, hiszen a multitasking bajnoka: megtanulta, hogy egyszerre száz dologra kell odafigyelni. A munkáltató szempontjai azonban mások. Arra gondol, hogy ha beteg lesz a gyerek, alkalmazottja majd eltűnik az irodából, és esetleg pont akkor nem lesz hadra fogható, amikor mérlegzáráskor a legnagyobb szükség lenne rá.  

Vissza kell szokni a felnőtt életbe. A gyakorló anyuka naponta ezerszer elmondja a kicsinek, hogy ne piszkáld az orrodat és ülj szépen a bilire, nyájas szavakkal evésre buzdítja csemetéjét, illetve hosszú passzusokat olvas fel A kis vakond nadrágjából. Ebből a nyelvi-kulturális közegből csöppen vissza hirtelen a munkahelyre. A változás drámai. Beletelik egy időbe, amíg a kismama újra elsajátítja a korrekt szakmai kommunikációt. Egy dolognak azonban szinte minden visszatérő örül. Megint szabad káromkodni!

Gyötrő lelkiismeretfurdalás az otthon hagyott gyerek miatt. Nem ritka, hogy az újra munkába álló anyuka az első napot vagy akár ez első hetet végigbőgi az irodában, amiért volt olyan szívtelen, hogy magára hagyta a gyermekét a bölcsiben vagy a nagymamánál. A lelkiismeretfurdalás természetesen idővel alábbhagy, és a legtöbb beszámoló szerint egy hónap után nyomtalanul el is tűnik, amikor pittyeg a mobil, hogy megérkezett a számlára az első fizetés.

Bónusz vigasz: rend vár otthon. Ha egész nap senki nem tartózkodik otthon, rumli sem lesz, mert nincs, aki az égvilágon mindent széjjeldobáljon. Hatalmas megkönnyebbülés úgy hazatérni, hogy a második műszak nem általános rendrakással kezdődik.

Kata története egyébként jól végződött. Belement a felajánlott kompromisszumba, elkezdett dolgozni részben otthonról, alacsonyabb beosztásban, a régi fizetése harmadáért. Pár héttel később kiderült, hogy megint terhes. Nagy volt az öröm, és jól jött a haladék. Újabb két-három év múlva majd kiderül, javultak-e a munkaügyi esélyei ennyi idő alatt...

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)