Ettől lesz valaki igazi vezető ahelyett, hogy pusztán főnökösködne

szerző: Jobline
2016 február 25.

Az igazi vezető nem a titulusa biztosította hatalomból él, hanem tevékenyen hozzájárul ahhoz, hogy létrejöjjön valami nagyobb egész, ami mások javára válik. Ezért nehéz igazi vezetőnek lenni, és emiatt vallanak olyan sokan kudarcot, miután kinevezték őket.

Mi tesz valakit igazi vezetővé? A Recruiternek kilenc jó tanácsa van ezzel kapcsolatban.

Állj ki magadért
A jó vezetőnek nem az a dolga, hogy tétlen szemlélője legyen az eseményeknek, hanem bele kell vetnie magát a dolgok sűrűjébe, vállalva a véleményét. Nem az a fontos, hogy mindenki elfogadja az álláspontját, hogy mindenki szeresse, hanem az, hogy minél többet tehessen a szervezet boldogulásáért.

Legyenek jobbító ötleteid
A jó vezetőnek mindig van valamilyen frappáns ötlete arra nézvést, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a saját, a csapatok és magának az egész szervezetnek a munkáját. Ennek pedig az az alapja, hogy teljes képet tud alkotni az egész munkahelyi közösség tevékenységéről, mert nem aprózza el magát a napi feladatok rengetegében, ahol nem látni a sok fától az erdőt.

Ne ócsárolj másokat
Ha egy vezető a lehető leggyorsabban alá akarja ásni a tekintélyét, kezdjen el pletykálni arról, hogy egyes kollégák milyen tökéletlenek, mennyire nem alkalmasak arra, hogy elvégezzék a rájuk bízott feladatokat és legjobb lenne megszabadulni tőlük. Amikor egy munkahelyi főnök arról regél, hogy mások mennyire idegesítőek, inkompetensek és frusztrálóak minden cselekedetüket illetően, nagyon valószínű, hogy valójában a saját önértékelési problémáikat szeretnék megfelelő mederbe csatornázni. Az ilyen magatartás azonnal lepleződik és ha baj van, ott marad a panaszkodó menedzser mint elsődleges hunyó.

Légy lelkes
Ez nem azt jelenti, hogy naponta önfeledt indiántáncot kell lejtened, azt demonstrálva, mennyire odavagy a munkádért, de azért nem árt kifejezned, hogy szereted, amit csinálsz. Senki nem fog jobban lelkesedni érted és az ötleteidért, mint tenmagad, ezért tegyél meg mindent, hogy ezt a munkatársaid értésére add.

Támogasd mások jó ötleteid
A rossz főnök irigy lesz és megsértődik, amikor mások jó ötlettel állnak elő (aztán igyekeznek szakmailag gyorsan kinyírni az ilyen munkatársat, ami végzetes a szervezet számára), a jó vezető viszont támogatja az innovatív kezdeményezéseket és arra törekszik, hogy sikerüljön őket továbbfejleszteni.     

 

 

Ne kritizálj mindent és mindenkit
Könnyű és egyszerű dolog mindenbe és mindenkibe belekötni, de ezzel egy munkahelyi vezető nagyon gyorsan el tudja játszani a tekintélyét. Ha rámutatsz egy valós problémára, az még csak a gyenge kiindulópont: ebből akkor lesz konstruktív együttműködés, ha sikerül hasznos javaslatokat tenni és megoldásokat kínálni az adott esettel kapcsolatban.

Önfényezés helyett a problémák megoldására koncentrálj
A munkatársak azonnal kiszúrják, ha a vezető azért vet fel egy problémát, hogy saját rátermettségét és fontosságát hangsúlyozza. Ne az lebegjen a szemed előtt, hogy ha elég sok kérdést vetsz fel, és hajtod a kollégákat ezekkel kapcsolatban, akkor a szervezet motorjának fogsz tűnni, és hamarabb léptetnek elő, hanem valóban az optimális működés előmozdítására koncentrálj.

Ismerd el mások teljesítményét
Nyíltan – a többiek előtt – meg kell köszönni a kollégáknak, ha kimagasló teljesítményt nyújtottak, gratulálj az elért sikerekhez. Ez nem csupán arról tanúskodik, hogy magabiztos vezető vagy, aki nem féltékeny mások eredményei miatt, de azt is bizonyítja, hogy számodra a csapat sikere a legfontosabb, amely egyben a te boldogulásod zálogát is jelenti. Ha lehetőség van rá, ne csak erkölcsileg jutalmazd a munkatársakat, hanem anyagilag is, ez roppant erős motivációs tényező.

Azért magadról se feledkezz meg
Miközben a szervezet boldogulásáért küzdesz, arra is gondolj, hogy a végbemenő folyamatok miként segíthetik a saját karriered alakulását. Képzeld el magad abban a magasabb pozícióban, amelyet hamarosan szeretnél betölteni, és ennek jegyében tevékenykedj. Tanulmányozd, milyen kihívások várnak majd rád, ha már azon a poszton leszel vezető, fejleszd a tudásodat és a készségeidet, igyekezz minden kérdést szélesebb perspektívában, már a következő szervezeti szintről vizsgálni, hogy amikor előléptetnek, tényleg a helyzet magaslatán állj.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen