Robotok a toborzásban – miért jó ez nekünk?

szerző: Jobline
2017 június 27.

Mostanában sokat hallani az RPA (robotic process automation) bevezetések terjedéséről a toborzás terén. Aki már használja, esküszik rá.

Mi az az RPA? – kérdezhetik, akik még nem találkoztak ezzel a rövidítéssel.

Az RPA nagy volumenű alacsony komplexitású irodai folyamatokat vagy azok részeit automatizálja egy program segítségével, amit tekinthetünk a kiszervezés további lépésének is. Ahhoz, hogy az RPA költséghatékonyabbá tegye az adott tevékenységet, részeire kell szedni a folyamatokat és meg kell támogatni egy újonnan összerakott workflow-val. Az, hogy mennyire lehet kiváltani az embert robottal, vállalatonként és folyamatonként is változik. A legnagyobb sikerrel az adatbeviteli és ellenőrzési, standard üzenetek küldése, a workflow felgyorsítása és az adatbányászás területén alkalmazták eddig az RPA-t.

Nézd meg ÚJ HR ÁLLÁSAINKAT!

Az Everett Group szerint a toborzási folyamat során több terület is van, ahol ígéretes az alkalmazásuk a folyamat hatékonyságának növelése érdekében. A lenti ábra azt szemlélteti, hogy hogyan lehet a kiszervezett toborzást robotokra cserélni. Az ábrán jól látható, hogy ahol magasabb a tranzakcionális jelleg, ott nagyobb a lehetőség az élőmunka kiváltására az RPA segítségével.


Miért jó ez?

A vállalatoknak azért, mert miközben megtakarítanak pénzt és időt is, a dolgozóik elégedettebbek lesznek, hiszen kevesebb az adminisztráció és több az érdekes feladat. Az adatok megbízhatósága, visszakereshetősége és a folyamatok hatékonysága nő, mindez alacsony kockázat mellett.

A jelentkezőknek azért, mert az RPA csökkentheti a toborzók adminisztratív munkaterhét, és mindeközben még gyorsít is a folyamaton. Csak néhány automatizálható példa a teljesség igénye nélkül:

  • belépő adatlap készítése és bevitele a különféle informatikai renszerbe, adabázisba,
  • a jelentések konszolidálása,
  • a jelöltek önéletrajzainak a szűrése
  • visszajelző emailek elkészítése (interjúidőpont, jelölt visszautasítása) és kiküldése stb.

A toborzóknak azért jó, mert végre a jelöltekkel töltik az idejük nagyobbik részét az excel tábla és az email helyett. Azok a vállalatok, amelyeknél a toborzóik az így felszabadult időt a szakmai, érzelmi intelligenciát is igénylő munkára tudják fordítani, várhatóan sikeresebben és gyorsabban fogják tudni betölteni a nyitott pozíciókat.

Vigyázat! A technológia terjedésével egyidőben elindult a visszaélés és az adathalászat. Amikor azt ígéri egy bot, hogy interjú nélkül ajánlatot fogunk kapni, azonnal kezdjünk el gyanakodni és járjunk el nagyon körültekintően. Csak biztonságos oldalon adjuk meg a személyes adatainkat, nehogy csalás áldozatává váljunk!

 

Cikkünk szerzője Forgács Judit HR-szakember, aki a HP Magyarország egyik alapító tagja, valamint az amerikai Convergys magyaroszági HR szolgáltató központjának alapítója. 2004-2007 között az EMEA Employee Care divízió operációs igazgatójaként dolgozott. 2009-2016 között az IT Services Hungary HR ügyvezetője volt. Jelenleg a fOrgXpert International ügyvezetőjeként közép- és nagyvállalatok vezetői tanácsadója. 2008 óta a budapesti Corvinus egyetem posztgraduális humán menedzsment szakának meghívott oktatója.

Forgács Judit korábbi cikkét ide kattintva olvashatod.

 

hr  •  toborzás  •  RPA
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen