Hol rontanak esélyeiken a pályakezdők?

szerző: Jobline
2013 július 09.

A Glassdoor.com olyan, tipikusan a mai pályakezdő fiatalok generációjára jellemző hibákat gyűjtött össze, amik túlmutatnak azokon a problémákon, amik az önéletrajz írásánál mutatkoznak.

Lustaság

Fontos, hogy mielőbb elhelyezkedjenek a fiatalok, akár már a tanulmányaik alatt - legyen az gyakornokság, nyári munka, szakmai gyakorlat, a lényeg, hogy munkatapasztalatot szerezzenek. A Glassdoor írása szerint csupán minden harmadik felsőoktatásban tanuló megy el már az első évben dolgozni. Pedig ez nagy hiba, a munkaerőpiac így is telített, így valaki minél hamarabb szánja rá magát a munkavállalásra, annál hamarabb kerül be egy munkahelyre.

Kapcsolati hálók

Annak ellenére, hogy a fiatalok nagy része jelen van a Facebookon vagy a Twitteren, nem tudják megfelelően kihasználni a kapcsolati tőkéjüket. A többségük ugyanis ezeken a platformokon leragad, ahelyett, hogy a személyes kapcsolatépítés mintha feledésbe merült volna. Pedig sok intézményben vannak például diákkörök, vagy az öregdiákok is sok rendezvényt szerveznek. Érdemes kimozdulni néha a számítógép elől!

Forrás: Stiller Ákos

Nem készülnek fel megfelően

Ahhoz képest, hogy amikor a fiatalok megismernek valakit, szinte az első dolguk, hogy legalább Facebookon lecsekkolják az illetőt, a vállalatokkal kapcsolatban már kevésbé alaposak. Pedig néhány perc böngészés után rengeteg hasznos háttérinformációt tudnának összegyűjteni egy-egy cég működéséről, vagy éppen magáról a HR-esről.

Túlzott magabiztosság

Sokan úgy jönnek ki az egyetemről, főiskoláról, hogy azt hiszik, innentől övék a világ, minden munkáltató kapkodni fog értük. A többségük pedig hatalmasat csalódik. Az álláskeresés bizony kemény munkát igényel, és sokszor alázatot is.

Pályakezdő és munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen