10 tipp, mit csináljon, ha megváltozik a munkaköre

szerző: Dóczi Ildikó
2013 július 29.

Mit tenne, ha egyik napról a másikra egyszer csak kikerülne a jelenlegi munkaköréből, és egy önhöz abszolút nem illő pozícióba kerülne? A jelenség nem általános, de igenis előfordulhat és elő is fordul. A Forbes írói összegyűjtöttek 10 tippet, hogyan kezelje az ilyen helyzeteket.

„A karrierem egy pontján, amikor épp egy kiskereskedelmi gyakornok programban voltam, kb. két hét elteltével áthelyeztek a HR-osztályra” – mondta Dr. Katherine Brooks a Wake Forest Egyetem személyes és szakmai előmeneteli osztályának ügyvezető igazgatója. „Megtarthattam a menedzsment gyakornok pozíciómat, és hat hónapig fizettek is, de a feladataim teljesen eltérőek voltak az előző gyakornoki feladatkörömhöz képest.”

„A gazdasági visszaesés ideje alatt ez a jelenség gyakoribb volt, mivel a vállalatok egy olyan válsággal szembesültek, amilyenre nem volt még példa a nagy gazdasági világválság óta” – tette hozzá Al Coleman Jr. „Az alkalmazottak nagyobb felelősség vállalására kényszerültek, hogy a vállalatok növekedésében és azok piaci részesedésének megtartásában nagyobb szerepet vállaljanak. A munkaerő csökkenése és a létszámleépítések tovább növelték az egyes dolgozókra jutó felelősség mértékét.”

Napjainkban ez a jelenség azért tart még mindig, mert a jelenlegi gazdasági rendszerben a vállalatoknak gyorsan kell igazodniuk a piac változó igényeihez. Coleman szerint egy ilyen gyorsan változó rendszerben muszáj az alkalmazott szerepének és felelősségének is változnia, ez pedig gyakran anélkül történik, hogy rendes, hivatalos előléptetésekről vagy „lefokozásokról” lenne szó.

Forrás: hvg.hu

"A munkáltató gyakran azért nem léptet elő hivatalosan, mert ezzel, ha esetleg rossz döntést hozna, a pénz mellett az általános munkamorálra is negatív hatást gyakorolna" - mondja Debra Benton, a The Virtual Executive: How to Act Like a CEO Online and Offline szerzője. "A menedzserek gyakran próbamunkát adnak, hogy ezzel teszteljék az alkalmazott képességeit, mielőtt előléptetnék. Ugyanígy állíthatnak munkásokat olyan kihívások elé, amelyek sikertelensége esetén 'lefokozzák', vagy akár el is bocsáthatják. Ez a módszer működik a mai vállalatoknál."

"Amikor egy alkalmazott kénytelen átvenni egy másik szerepet a munkájában, a későbbi teljesítménye nagyban függ attól, hogy több vagy kevesebb felelősség fog ráhárulni az új posztján." Andy Teach szerint, ha a felelősség konkrét kinevezés nélkül nő, az többnyire csak hosszabb munkaidőt és több stresszt jelent, ami a lelkesedés elvesztéséhez vezet. "Azzal pedig, hogy ha a vállalat nem terheli dolgozóit, azt akarja elérni, hogy azok önszántukból búcsúzzanak el a cégtől. Annak, hogy nem a lefokozást választják, lehetnek politikai- vagy jogi okai, ezért csak megpróbálja az alkalmazott életét annyira megkeseríteni, hogy két hét múlva már csomagoljon is" - tette hozzá Teach.

Brooks szerint az, hogy radikális változások mennek végbe egy munkahelyen, egyszerűen azért történik, mert a legtöbb cég is folyamatosan változik. "Új alkalmazottak, új küldetések, egyre szélesebb vásárlói- és fogyasztói bázis. Ha egy vállalat nőni szeretne, ahhoz az alkalmazottaknak is vele együtt kell nőnie. Egy változás a felelősség terén nem mindig rossz dolog, lehetőség lehet arra, hogy a dolgozó önéletrajza bővüljön, de arra is, hogy új képességekre tegyen szert."

Nem számít, mi a munkahelyén végbement változás oka, meg kell tartania a pozitív hozzáállását, beszélnie kell a felettesével és kerülnie kell a panaszkodást.

Itt van pár tanács, mit tegyen, ha az állása radikálisan megváltozik:

1. Beszéljen a felettesével, és legyen annyira konkrét, amennyire csak lehetséges!

Kérdezze meg, miért változik a szerepee, hogyan segíthet a továbbiakban, hogy értékes tagja maradjon a vállalatnak. Coleman szerint fontos megtudni, hogy a változás a teljesítménye vagy a vállalat stratégiája miatt ment végbe, mindemellett figyeljen arra, hogy profi, de mégis emberi maradjon.

Egy ilyen változás nem mindig sül el rosszul. Azt is jelentheti, hogy a munkáltatója elegendő potenciált lát a képességeiben, és hivatalosan is szeretné megjutalmazni, amikor erre lehetősége adódik. Ha azonban azt érzi, hogy az önre háruló felelősség egyre csökken, először magától kérdezze meg: mit tud tenni, hogy javítson a helyzeten? Ha maradni szeretne a helyén, kérdezze meg a felettesét, hogyan kaphatná vissza azokat a kötelezettségeket, amelyek az eddig megszokott munkaköréhez tartoztak.

2. Használja ki a lehetőséget, hogy tanuljon és fejlődjön!

"Ha a változás oka a teljesítményed, keress lehetőségeket, hogy hibáidat kijavítsd. Keress egy mentort aki segít neked, hogy visszatérj a pályára. Ha stratégiai célok állnak a dolog mögött, a legjobb, ha megpróbálsz informálódni a vállalat jövőjéről, így találva olyan lyukakat, amelyeket új képességek elsajátításával akár te is be tudsz majd tölteni." - javasolja Coleman. "Kezeld a helyzetet úgy, mint egy lehetőség a tanulásra - talán új értékeket fedezel fel önmagadban."

3. Kérjen a felettesétől jutalmat - ami nem előléptetés vagy fizetésemelés!

Ha új feladatokat kap, és ezekért cserébe nem léptetik elő vagy jutalmazzák fizetésemeléssel, kérje meg felettesedet, hogy arányosan növelje a juttatásait is - kaphat szabadnapokat, hosszabb ebédidőt, de akár dolgozhat heti egyszer otthonról is.

Forrás: Túry Gergely

Fontos, hogy jól mérje fel a helyzetet, mielőtt a témát felhozza. Ha a vállalat létszámleépítést eszközöl, és kollégáit sorban bocsátják el, valószínűleg nem ez lesz a legjobb időpont, hogy saját helyzetén javítson, még akkor sem, ha plusz terheket akasztanak a nyakába. Kövesse nyomon a plusz munkáit, és amikor a kritikus időszak véget ér, kérjen ezekért kompenzációt.

4. Ne panaszkodjon!

Coleman szerint minden körülmények között kerülendő a negatív attitűd. Akkor sem szabad panaszkodni, ha a szituáció a karrierje szempontjából nem előnyös, vagy ha egyszerűen sokallja a munkát. "Nehéz ellenállni a kísértésnek, de valószínűleg nem te vagy az egyetlen, aki kényelmetlen helyzetbe került, és a morál rendszerint így sem túl magas, nincs szükség további rombolásra" - vallja Teach.

5. Tartsa fenn a pozitív hozzáállást!

Nagyon fontos, hogy arra gondoljon, hogy az állása összességében pozitív irányba változik. Kreativitása így teljesedhet ki, amitől végül sikeresebbé válhat.

6. Emlékeztesse magát arra, hogy a változás elkerülhetetlen!

Az egyetlen dolog, amit irányíthat, az a hozzáállása, és az, hogy hogyan igazodik a szituációhoz. A hatékony munka és kitartás meghozza majd gyümölcsét.

7. Beszélgessen a munkatársaival!

"Kérd meg egy bizalmas barátod vagy munkatársad, hogy segítsen brainstormingolni a sikerhez vezető út kapcsán." - javasolja Thanasoulis-Cerrachio. "Több szem többet lát." A kollégáiból egy támogató csoport alakulhat ki, akik akkor is ön mellett állnak, amikor feletteseivel nézeteltérései támadnak. Lehet, hogy ők is pontosan ugyanolyan helyzetben vannak, mint ön, és amellett, hogy jól esik megbeszélni ezeket a dolgokat, talán megoldást is találhatnak a problémára. Csapatként többet érnek, mint egyedül, de ne felejtsen el figyelni arra, hogy ne mondjon olyan dolgokat, amikből pletyka születhet - később ez balul sülhet el.

8. Derítse ki, mennyi ideig lesz még ebben a helyzetben!

„Ha a vállalat nehéz időket él, és te két ember munkáját végzed jutalom nélkül, ráadásul a helyzetben a jövőben nem is belátható a változás, megfontolandó, hogy új állás után nézz." - tanácsolja Teach. "Még akkor is, ha kedveled a munkád és a vállalatot, a plusz stressz és az igazságtalanság érzése megkeserítheti a napjaidat. Miért élnél így, ha egy új munkahely újra életet lehelne beléd?"

9. Szerezze meg a szükséges képesítéseket!

"Részt vehetsz továbbképzéseken, és fejlődhetsz magadtól is, hogy könnyebben boldogulj." - mondja Benton. "Ha a lehetőséget nem biztosítják, és az állás mégis drasztikusan változik, ezzel lehet, hogy bukásra ítélnek." Ha egy kiemelten fontos képzésre nincs lehetőség a vállalatnál, érdemes fontolóra venni, hogy máshol végezze el. Teach azt javasolja, kérdezze meg a felettesét, hogy milyen képzést tud elvégezni ahhoz, hogy munkáját jobban tudja elvégezni.

10. Ossza meg gondolatait a menedzserével!

Thanasoulis-Cerrachio azt javasolja, hogy tudassa menedzserével, hogy felveszi a kesztyűt, életerővel és pozitív hozzáállással, még akkor is, ha új posztja nem is igazán hozza lázba.

"A növekvő felelősség, ha mennyiségét tekintve elvégezhető munkamennyiséggel párosul, és megfelelő jutalommal jár, nyilvánvalóan jó dolog." - mondja Coleman. "A felelősség csökkenése sem mindig negatív hatású, pláne akkor, ha ezzel túlélünk egy létszámleépítést." Néha a csökkenés amiatt megy végbe, hogy a vállalat átcsoportosítja erőforrásait, és esetleg több figyelmet fordít egy másik termékére vagy szolgáltatására. Ebben az esetben a legjobb a szituációra lehetőségként tekinteni, hogy az új vagy csak jobban preferált területekre fókuszáljunk.

Végül, ha úgy érzi, hogy a változások az állása körül nincsenek jó hatással önre, fontolóra kell vennie, hogy szerencsét próbáljon valahol máshol. "Figyelj rá, hogy ne égess fel mindent magad mögött, hiszen kicsi a világ, és sosem tudhatod, mikor botlasz bele egy régi kollégába."

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

hr  •  munkakör  •  változás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen