Ördögi kör: nem alkalmazzák, mert nincs munkája

szerző: Jobline
2013 augusztus 02.

Egy tanulmány szerint a munkáltatók kevésbé vesznek fel olyanokat alkalmazottnak, akik már egy ideje munkanélküliek - írja a jobs.aol.com.

Hiába van az álláshirdetés elvárásai között például a releváns tapasztalat, ami, még ha meg is van, szinte eltörpül amellett, ha az önéletrajzból jelentős hézagok olvashatók ki. Ez a fajta diszkrimináció a munkáltatók részéről csak még jobban kitolja a munkanélküliség idejét a jobs.aol.com írása szerint. Magyarországon például átlagosnak mondható, ha valaki 1,5 évig nem talál állást.

Ha viszont valakit ezért utasítanak vissza, azt nagyon nehéz bizonyítani, és nagyon sokan ebből nem csinálnak "diszkriminációs" kérdést, pedig ugyanolyan jogtalan hátrány éri ilyenkor a pályázót, mintha a származása miatt utasítanák el.

Érdemes ezért kihasználni azt az időt, amit valaki munkanélküliként tölt otthon. A Munkaügyi Központok rendszeresen indítanak különböző tanfolyamokat, hasznos, ha ezek közül valaki ki tud választani egy neki tetszőt, és azt elvégezni. Ezen felül lehet nyelvet tanulni, az interneten több ingyenes nyelvleckére is bukkanhat. Heti néhány órában pedig akár önkéntes munkát is elvállalhat egy olyan szervezetnél, aminek a céljait a magáévá tudja tenni. Az önkéntes munkából azért is lehet előnye, mert sosem tudhatja, hogy éppen kikkel találkozik, még az is könnyen meglehet, hogy az ott kötött ismerettségeken keresztül szerez új állást.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen