Aki börtönben volt, elveszítette a szakmai tudását?

szerző: Jobline
2013 augusztus 26.

Egyes vélemények szerint az Alföldi-féle István, a királyt azzal is lehet támadni, hogy mi az, hogy egy börtönviselt ember főszerepet kaphat? Egy börtönviselt ember elvesztette volna szakmai tudását a börtön miatt? Elfelejtett volna színész lenni, énekelni? A magánéleti múltja alkalmatlanná teszi színpadi megjelenésre, szakmai munkára? Jobangel HR blogjának írása.

Leírhatunk-e valakit a munkaerőpiacon a bűne miatt, ha a rászabott büntetését már letöltötte érte? Az örök életre szóló munkanélküliség lehet-e jogos következménye egy bűncselekménynek? Alföldi számára a börtönviseltség valószínűleg nem volt döntő tényező, ő egy számára alkalmasnak tekinthető embert keresett a feladatra, és az alkalmasságát nem a magánéleti múltja alapján ítélte meg. Tanulhatna ebből minden HR-es: alkalmas embert keresünk meghatározott feladatra, nem ítélkezünk.

 

Stohl András Koppány szerepében
Stohl András Koppány szerepében
Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A börtönviselt múlt talán az egyik legkínosabb dolog, amit egy álláskeresőnek kezelnie kell álláskeresése során. Innen nézve a többhónapnyi, évnyi munkanélküliség, a kisgyerekes lét, a fiatal női vagy idősebb munkavállalói lét és a többi álláskeresőt indokolatlanul gátló tényező könnyen kezelhető. Az ilyen rés a CV-ben nem magyarázható könnyen. De vajon tényleg le kell írni ezeket az embereket?

Az ilyen jelöltek a közszférából „természetesen” kiszorultak, hiszen erkölcsi bizonyítvány oda mindenképpen kell, itt a kapcsolati tőke sem segít. Versenyszférában talán van esély, de csak erre hagyatkozni nem érdemes. Hátha a kapcsolat nem meri felvállalni a börtönviselt ismerőst, és hátha a börtönviselt ismerősnek nem meri elmondani, hogy nem meri ajánlani őt sehová.

A versenyszférában várhatóan alaposan lenyomozzák a jelöltet, ezért hazudni, elhallgatni nincs értelme, viszont azt sem írhatja be a CV-be, hogy épp hol járt jóideig. Az ő esetükben abból lehet kiindulni, hogy a szakmai tudása megmaradt, és tanult a hibájából. Igen, vámcsalt a cégnél, hogy szándékosan-e vagy csak elügyetlenkedte a dolgot, ez már mindegy, a bíróság biztosan foglalkozott vele, másnak nem kell. A CV-t, motivációs levelet normál módon megírják, a rést nem tárgyalják, a munkahelyi időszakokat a sor végén tüntetik fel, hátha nem lesz annyira feltűnő. Ha így eljut állásinterjúra, akkor viszont majd beszélni kell róla, és erre fel kell készülni.

Tanácsok börtönviselteknek az állásinterjún az eredeti bejegyzésben. Jobangel a Goldenblog 2013-as versenyében a Biznisz kategória egyik jelöltje.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen