Bele is betegedhet az ülőmunkába

szerző: Jobline
2013 augusztus 27.

Az amerikai dolgozók 86 százaléka ülőmunkát végez, és a többség munka után sem mozog - és ha azt vesszük, hogy otthon sokan még a kanapén ülve tévéznek, vagy számítógépeznek, akkor már nem is annyira elrugaszkodott az a számítás, hogy egy ember átlagosan 13 órát tölt ülve.

Orvosok szerint komoly egészségkárosodást okozhat a túl sok ülés - írja a jobs.aol.com. Amerikai orvosok már összefoglaló néven "ülőbetegségnek" hívják a tünetegyütteseket, amiknek része például az anyagcsere felborulása vagy a különböző gerincbántalmak. Kutatások szerint ezen felül azoknál, akik ülőmunkát végeznek, nagyobb eséllyel alakul ki a rák, a cukorbetegség, hajlamosabbak az elhízásra, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

Statisztikák

*Akik naponta több mint 11 órán keresztül ülnek, azoknál 40 százalékkal nő a halálozási kockázat a következő 3 éven belül, mint azoknál, akik csak 4 órát, vagy annál kevesebbet ülnek.

*Azok a munkavállalók, akik több mint 10 éve ülőmunkát végeznek, kétszer nagyobb eséllyel lesznek vastagbélrákosak.

*Minél hosszabb ideig ülnek az emberek, annál rövidebb az élettartamuk, függetlenül attól, végeznek-e mellette testmozgást

*A túl sok ülés mozgásszervi betegségek kialakulásához vezethet

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

betegség  •  egészség  •  ülőmunka
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen