Mit válaszoljon a legtipikusabb kérdésre az állásinterjún?

szerző: Jobline
2013 szeptember 11.

"Miért akar nálunk dolgozni?" - biztosan ön is találkozott már ezzel a kérdéssel. De mi rá a jó válasz?

Vannak olyan álláskeresők, akik hisznek a nagy számok törvényében, vagyis minél több helyre jelentkeznek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az egyik előbb-utóbb összejön. Ennek a taktikának a hátulütője viszont az, hogy csak "konzerv" pályázati anyagot tud elküldeni az illető, arra elég ritkán van példa, hogy valaki 20-30 pozícióra is testre szabott önéletrajzot, motivációs levelet küld. További kínos baki lehet, ha telefonon keresik fel a pályázót, aki hirtelen azt se tudja, mit válaszoljon, melyik céghez is jelentkezett, milyen hirdetésre... Pedig ilyenkor már komoly lehetőséget kap az álláskereső, hogy mutasson valamit magából.

Forrás: AFP / Pierre Verdy

Ha az első kört jól veszi a pályázó, az állásinterjún már mindent bele kell adni. Az egyik legtipikusabb kérdéskör a "miért hozzánk jelentkezett" illetve a "miért akar nálunk dolgozni" témakör körül mozog. A Business Insider gyűjtött össze néhány használható választ a kérdésre. A lap hozzáteszi, hogy ezek csak egyfajta alapok, amiket bárki nyugodtan kibővíthet vagy módosíthat, ahogy azt a cég vagy a pozíció megkívánja.

a.) Több ismerősöm is dolgozott már itt, és mindenkitől remek dolgokat hallottam a cégről.

b.) Felkeltette az érdeklődésemet, hogy a honlapjukon a dolgozóik beszélnek a cégről, és mennyi jót mondtak. Ritka az olyan vállalat, ahol az alkalmazott szívesen adja a nevét és az arcát a céghez, így kíváncsi lettem.

c.) Lenyűgöző a Facebook-oldaluk! Az a kedvencem benne, hogy....

d.) A LinkedIn-en láttam, hogy több kollégájukkal is sok a közös bennünk (előző munkahelyek, főiskola, egyetem). Úgy gondoltam, itt akkor biztosan én is megtalálnám a számításaimat, és még gyorsan be is tudnék illeszkedni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen