Tippek: így írjon sikeres önéletrajzot

szerző: Jobline
2013 szeptember 16.

Ha már régóta keres munkát, de még az állásinterjúig sem jut el, lehet, hogy az önéletrajzával van a baj. A US News összegyűjtött néhány tippet, hogy mire figyeljen oda a CV írása közben.

Bár az álláskeresők általában sokáig meg vannak arról győződve, hogy mindent a lehető legjobban csinálnak, és hajlamosak a saját kudarcaikért a HR-eseket hibáztatni. Az pedig, hogy önmagukban kellett volna keresni, mit rontottak el, néha csak nagyon későn jut az eszükbe, így lemaradva számtalan jó lehetőségről. A US News az önéletrajzzal kapcsolatban gyűjtött össze néhány hasznos tanácsot.

Dobja ki, ami felesleges

Sokan hajlamosak túlzásba esni, vagy éppen nem a lényeges információkra odafigyelni. Egy HR-es például általában tisztában van vele, mit is jelent egy-egy pozíció, így nem kell részletesen leírnia a munkakörét. Helyette inkább hozzon elő olyan példákat, eredményeket, amiket elért az adott helyzetben.

Ezen felül van, aki azt érzi, minél több munkahelyet feltüntet, annál nagyobbak az esélyei, hiszen látszódik majd belőle, mennyi munkatapasztalata van. Ugyanakkor jó, ha első olvasásra az önéletrajz harmadára oda tudnak figyelni a HR-esek, így tényleg csak a legfontosabb állomásokat részletezze, amik a megpályázott pozíció szempontjából tényleg relevánsak.

Amit viszont ne töröljön ki, a dátumokat. Hogy mettől meddig dolgozott egy adott munkahelyen. Érdemes nem csak az évszámokat, hanem a hónapokat is beírnia. Az ugyanis, hogy 2000-2001-ig, jelentheti a december-januári igen rövid időszakot, vagy a csaknem 2 éves januártól következő év decemberéig terjedő hónapokat.

Forrás: Flickr.com

Megszabadulni a sablonoktól

Azonnal törölje az olyan kifejezéseket, mint a csapatjátékos vagy kreatív. Ezeket általában el is várják, így konkrét előnyt nem jelentenek, másrészt pedig önmagukban nem sokat érnek. Ne csupán szavakkal akarja lenyűgözni leendő munkaadóját. Legyen üzenete a CV-jének!

A számok sokszor többet mondanak

A számok sokszor többet elárulnak, mint a szavak, így ha megteheti, akkor néhány konkrét sikerét számokkal támassza alá. Ha például az volt a feladata, hogy egy költségcsökkentési tervvel kellett előállnia, írja le, mennyi idő alatt hány százalékkal többet tudtak spórolni, mint előtte.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

CV  •  önéletrajz
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen