Miért tesz jót a karriernek az Erasmus?

szerző: Jobline
2013 szeptember 19.

Szabó Dániel még meg sem kapta a diplomáját, mégis tárt karokkal várják a tanácsadó cégek.

Erre meg is van minden okuk: kitartó, több nemzetközi cég esettanulmány versenyét megnyerte, és többféle külföldi munkatapasztalattal is rendelkezik. Ezek közül az első az Erasmus szakmai gyakorlat volt. Szabó Dániellel a Tempus Közalapítvány beszélgetett.

Miért jelentkeztél Erasmus szakmai gyakorlatra?

Mivel a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára jártam, természetes volt számomra, hogy külföldön keressek kötelező szakmai gyakorlati lehetőséget. Könnyen el tudtam magam képzelni nemzetközi munkakörnyezetben, úgy éreztem, illik hozzám a dolog, és biztos voltam benne, hogy érdemes belevágni.

A pályázás folyamatával kapcsolatban milyen tapasztalataid vannak?

Ez a kitartó emberek „játéka". Időben el kell kezdeni a keresgélést, mert a megfelelő helyet megtalálni nagyon nehéz. Igaz, hogy az egyetemen is igénybe vehető segítség a pályázáshoz, de az ember saját maga a leginkább motivált abban, hogy jó helyet találjon. Mindenkinek magának kell rájönnie, hogy mi az, ami valóban érdekli, és ami neki a leghasznosabb. Ráadásul nagyon éles a verseny, én is sok elutasítást kaptam, mire sikerült bekerülnöm az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségéhez.

Megérte várni erre a pozícióra?

Mindenképpen! Nagyon-nagyon jó volt a kint töltött időszak, talán túl is szárnyalta az elvárásaimat. Nagyon jó indítása volt ez a karrieremnek, olyan tapasztalat, amit később büszkén írtam be az önéletrajzomba, és a munkaadók érdeklődését is felkeltette. Tulajdonképpen az Erasmus szakmai gyakorlat csinált kedvet a további külföldi tapasztalatszerzéshez: egy év múlva már Párizsban voltam Erasmus tanulmányi ösztöndíjjal, azután pedig Washington D.C-be is eljutottam egy másik programnak köszönhetően.

Úgy gondolod, hogy a sikerhez feltétlenül szükséges a nemzetközi tapasztalat?


Az biztos, hogy közgazdászok álláskeresésénél nagyon nagy előny. A legtöbb évfolyamtársam olyan cégekhez megy dolgozni, amelyeknek van valamilyen külföldi kötődésük. Ráadásul a nagyobb cégeknél a felsővezetők gyakran külföldiek, számukra pedig egyértelműen érték, ha világlátott pályázóval találkoznak.

Szerinted mi az a plusz a munkaadók számára, amivel egy volt Erasmus ösztöndíjas rendelkezik?

Az Erasmusra való pályázás önmagában egyfajta elkötelezettséget feltételez, hiszen azt jelenti, hogy a diák nem csak a kötelező óráin jelent meg, hanem már egyetemistaként is kereste a szakmai fejlődés lehetőségét. Ezen túl bátorságra, tudatos pályatervezésre utal, ha valakinek van nemzetközi tapasztalata, és előre jelezheti az önálló munkavégzés képességét, az alkalmazkodó készséget, a munkahelyi környezetbe, illetve egy másik kultúrába való beilleszkedés képességét is. De nem elhanyagolható előny az sem, hogy az Erasmus egy jó téma az állásinterjún, hiszen ha valaki tanult vagy dolgozott külföldön, arra szinte biztos, hogy rá fognak kérdezni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

karrier  •  munka  •  Erasmus
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen