Mikor nem érdemes munkát keresni?

szerző: Jobline
2013 szeptember 20.

Unatkozik a munkahelyén, vagy magánéleti válságban van? Ilyenkor nem szabad felelőtlenül belevágnia az álláskeresésbe - tanácsolja a US News.

Vannak olyan időszakok, amikor nem érdemes belevágni az álláskeresésbe, a váltásba, mert lehet, nem lesz szerencséje, vagy lehet, hogy nagyon rossz döntést fog hozni.

Munkanélküliség

Érdemes figyelni a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatait, mennyi éppen a regisztrált álláskereső, mik azok a szakmák, amiket most egyáltalán nem keresnek, illetve amik nagyon pörögnek. Ne mondjon fel felelőtlenül a jelenlegi munkahelyén, mert lehet, hogy csak hosszú hónapok után tud csak újra elhelyezkedni.

Fizetés

Ha csakis és kizárólag a magasabb fizetésre hajt, megütheti a bokáját. Lehet, hogy talál egy olyan ajánlatot, ami jóval többet ígér, de érdemes átgondolni, megéri-e váltani. Mennyivel van messzebb az új munka a lakhelyétől? Van-e lehetősége az új helyen előrébb lépni a ranglétrán, fejlődni? Szakmailag mennyire hozna a váltás pozitív változást?

Unatkozik

Nem lát kihívást a jelenlegi munkahelyén? Unja a napokat? Először is próbáljon meg beszélni a főnökével, mondja el őszintén, mi nyomasztja. Igyekezzenek kompromisszumos megoldást találni, hátha a cégen belül egy másik osztályon el tudna helyezkedni. Ha az unalom az egyetlen ok, ami miatt más állást keresne, ne döntsön felelőtlenül.

Túlterhelt

Ez meg pont az ellenkező eset. Nem látja a munka végét? Érdemes önvizsgálatot tartania. Lehet, rosszul osztja be az idejét, és ezen egy új munkahely sem tud segíteni. Ha egészen biztos abban, hogy nem önben van a hiba, akkor ilyenkor is jó, ha megbeszéli a helyzetével. Logikusan építse fel a mondanivalóját és mutasson rá, irreálisak az önre rakott terhek.

Ha változás előtt áll

Ha olyan az élethelyzete, hogy pont egy sorsfordító változás előtt áll, nem szabad, hogy ez a karrierjére is hatással legyen. Ez a változás lehet éppen túlfokozott boldogság (például házasság), vagy éppen mély depresszió miatt (például szakítás, válás, egy hozzátartozó halála). A munkájával kapcsolatos döntéseket tiszta fejjel kell meghoznia, ne hagyja, hogy pusztán az érzelmei vezéreljék.

Ünnepek környékén

Decemberben, karácsony és szilveszter környékén nagy a pangás az álláspiacon, sokan vesznek ki ilyenkor szabadságot. Ha valamikor, ilyenkor érdemes türelmesnek maradnia. Ne görcsöljön, hiszen ebben az időszakban valószínűleg kevesebb visszajelzést kapna, amitől egyébként is csak rosszul érezné magát.

Egy rosszabb időszak után

Volt pár rossz napja, amikor minden a feje tetejére állt? Feszültség van a kollégái között, összeveszett a főnökével? Nem szabad egyből a váltásra gondolnia, várjon inkább egy kicsit, valószínűleg megoldódnak a problémák. Mint egy párkapcsolatban: vannak néha rosszabb időszakok, amiket aztán újra jók követnek. Néhány kellemetlenebb munkanap miatt nem kell felmondania.

Egy éven belül

Kevesebb mint egy éve van csak a jelenlegi munkahelyén? Ha nem kibírhatatlan, akkor próbáljon meg ott maradni. Az önéletrajzában is rosszul mutat, ha tele van olyan munkahelyekkel, ahol még egy évet sem bírt ki. A HR-esek arra következtetnek majd, hogy önben van a hiba.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

munka  •  álláskereső  •  válság
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen