5 pont, amiben megváltoztatnák a cafeteriát

szerző: Jobline
2013 október 08.

Miközben sokan várják a béren kívüli juttatások új szabályait, munkáltatók és szakértők egyre többet beszélgetnek arról, miként lenne jó változtatni a törvényeket, rendeleteket. A cafeteriatrend.hu összegyűjtötte a leggyakoribb javaslatokat.

1. Szuperbruttó nélkül
Bár a munkabérek esetén egy ideje nem hallottunk erről a fogalomról, a béren kívüli juttatásoknál továbbra is létezik egy összetett számítási mód.
A juttatásokra fizetendő 16% személyi jövedelemadó alapja nem a juttatás értéke, hanem ennek 1,19-szerese. Így például 10.000 forint Széchenyi Pihenő Kártya feltöltés esetén nem 1.600 Ft személyi jövedelemadót fizet a munkáltató, hanem 1.904 forintot. Hasonlóan a szorzóval korrigált alapra kell a juttatások 14% vagy 27% EHO-ját is meghatározni és megfizetni.
Az adózási szabályok ilyen irányú egyszerűsítése könnyebb, érthetőbb környezetet teremtene a munkáltatók számára.

2. Erzsébet-utalvány havi kerete

Már tavaly is népszerű változtatás volt az Erzsébet-utalvány havi kedvezményes keretének növekedése. (5.000 forintról 8.000 forintra)
Az idei évben is többen jelezték, hogy örülnének annak, ha magasabb értékben adna kedvezményt az adótörvény az Erzsébet-utalványhoz. Egy pl. havi 10.000 forintos kedvezményes keret már-már fedezhet egy családi bevásárlást.

3. Széchenyi Pihenő Kártya felhasználás
Nagy örömmel fogadták a felhasználók, hogy folyamatosan bővül a SZÉP Kártya felhasználási köre.
Az uszoda-, fürdőbelépők, a sportolási lehetőségek mind-mind fizethetők már ezzel az elektronikus fizetőeszközzel.
A pihenéshez, nyaraláshoz kapcsolódó utazások azonban még problémát okozhatnak.
Míg a hajójegyet már fizethetjük, addig a busz és vonatjegy térítésére bizony nincs lehetőség a SZÉP Kártyánkról.
A pihenés, üdülés helyszínének megközelítésében sokat segítene, ha ezek az utazási lehetőségek is fizethetők lennének a SZÉP Kártya használatával.

Forrás: Fazekas István


4. Pénztári juttatások – több helyről

Jelenleg ha egy munkáltató egy adott hónapra biztosít - bármilyen kis összegben - pénztári tagdíj hozzájárulást (önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba, önsegélyező pénztárba stb.) a dolgozónak, egy másik munkáltatója egyáltalán nem adhat már ilyet kedvező adózással. – ismerteti az aktuális szabályokat Fata László cafeteria szakértő.
Pedig ezekhez a juttatásokhoz az szja. törvény elég magas havi korlátokat rendel. (havonta a minimálbér 30 illetve 50 százalékáig adható pénztári hozzájárulás kedvező adózással).
Ezt jobban ki lehetne használni, az öngondoskodást jobban lehetne erősíteni, ha az egyes munkáltatók nem zárnák ki egymást a kedvező adózásból, hanem lehetőség szerint többen is adhatnának ilyet kedvezményesen úgy, hogy az összeszámolt keret ne lépje túl a törvényben leírt havi határösszegeket.

5. Lakáscélú támogatás
Jelenleg a folyósítás évét megelőző négy évben folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben adhatna a munkáltató lakáscélú felhasználásra munkavállalóinak adómentes juttatást. Ehhez azonban rengeteg részletszabálynak kell megfelelni. Ráadásul ezt a megfelelést dokumentumokkal is kell tudni igazolni.
Legtöbbször az adminisztráció mértéke, az ehhez kapcsolódó bizonytalanság miatt aztán nem is vállalják ezt a felek, így nem valósul meg ez a juttatás. A szabályozás egyszerűsítése komoly erőforrásokat mozdíthatna meg az építőipar irányába.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen