Tippek pályakezdő HR-eseknek az első állásinterjúra

szerző: Jobline
2013 október 29. Szóljon hozzá

A Business Insider összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat azoknak a pályakezdő HR-eseknek, akik még nem voltak a kérdező oldalon az állásinterjún.

Sokszor apróságokon múlik, mennyire sikerül jól az állásinterjú, és ez bizony nem csupán a jelöltön múlik. A HR-esnek kell irányítania a beszélgetést, és határozottnak, céltudatosnak kell lennie. A Business Insider most a pályakezdő HR-esekre gondolt, amikor ötleteit összegyűjtötte.

Készüljön fel

Az állásinterjúra nem szabad felkészületlenül érkezni, "majd lesz valami" felkiáltással. A lap az alábbiakat emeli ki:

készítsen egy listát azokról a kérdésekről, amiket fel akar tenni a jelöltnek
nézze át a jelölt önéletrajzát
számítson arra, hogy önt is kérdezhetik, és tudjon is azokra válaszolni

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

Amit tilos megkérdeznie

Fontos, hogy olyan témákat ne feszegessen, amit a törvény is tilt. Így például ne legyen téma a jelölt családi állapota, a politikai, vallási nézetei, vagy a szexuális beállítottsága.

Forrás: AFP / Pierre Verdy

Teremtsen nyugodt légkört

Igyekezzen minél inkább laza, nyugodt légkört teremteni. Kínálja a jelöltet vízzel, kávéval, és oldja a hangulatot - akár egy jó viccel, akár hétköznapi érdeklődéssel.

Valós helyzetek

Ne tegyen fel olyan általános kérdéseket, mint például hogyan kezelik azokat a helyzeteket, amikor nyomás alatt vannak. Egy ilyen kérdésre valószínűleg semmitmondó, általános választ kap, inkább konkrét példán keresztül ismerje meg a jelöltet. Mondjuk inkább egy konkrét példát, egy szituációt, ami akár elő is fordulhatna, amire egy jelölt konkrét megoldást is mondhat.

Figyeljen

Inkább hallgasson és figyeljen, minthogy túl sokat beszéljen. Itt most a jelölt van a középpontban, hagyja őt érvényesülni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Szemkontaktus

Ahogy joggal elvárja a jelölttől, hogy nézzen a szemébe, ezt ön is tegye meg. Ugyanígy figyeljen oda a testtartására is, húzza ki magát, és koncentráljon a másik emberre.

Mosoly

Ha a jelölt szimpatikus, jó dolgokat mond, akkor nyugodtan rámosolyoghat. Ha viszont nem elégedett azzal, amit hall, nem kell megjátszania magát.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

hr  •  állásinterjú  •  toborzás  •  pályakezdő  •  tipp
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)