Az olvasó kérdez: pszichológiai teszt az állásinterjún?

szerző: Jobline
2013 december 04. Szóljon hozzá

"Elegem van abból, hogy az állásinterjúkon velem még pszichológiai tesztet is csináltatnak, az állásról viszont alig árulnak el valamit. Ezt így lehet? Hova fordulhatok jogorvoslattal?" - kérdezte olvasónk. A D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella válaszolt a felvetésre.

Sajnos nem tudunk jó hírekkel szolgálni. Ugyanis a munkaviszony létesítését megelőző időszak a munkajog által még csak szűkebb terjedelemben szabályozott - fogalmazott dr. Fésü Gizella, a D.A.S. Jogszerviz szakértője.

Így a jogszabály szerint a feleket ugyan terheli az általános együttműködési és tájékoztatási kötelezettségét, de ennek terjedelme, mibenléte nem szabályozott.

Forrás: AFP / Pierre Verdy

Nem lehet azonban azt meghatározni, hogy az első, vagy a későbbi állásinterjún mit kell, vagy mit nem kell a munkáltatónak felfednie az állással kapcsolatban. Gyakran előfordul, hogy egy tényleges állás elnyerését megelőzően sok körös állásinterjúkon kell részt venni, majd az állásinterjúkat követően az egyetlen kiválasztott kap konkrét ajánlatot, amit aztán vagy elfogad, vagy nem. A D.A.S. Jogszerviz szaklértője hozzátette, hogy ezen a ponton vannak már konkrét szabályok, miszerint itt már minden olyan adatot ismernie kell a munkavállalónak, ami majd a munkaszerződés eleme is lesz, vagy egyébként a döntés meghozatalához szükséges.

A másik oldalon áll az a kérdés, hogy a munkáltató milyen kérdéseket tehet fel, és mi az, ami már jogszabályba ütköző faggatózás. A munkáltató arra kérdezhet rá az állásinterjún, ami az állás betöltéséhez lényeges információval szolgálhat. A korlátot az egyenlő bánásmód és a rendeltetésszerű joggyakorlás elvei jelentik.

Dr. Fésü Gizella elmondta, hogy nem lehet például a magánéletre, szexuális hovatartozásra, vallási, politikai meggyőződésre vonatkozó kérdéseket feltenni, ill. semmi olyat, ami a leendő munkavállaló személyiségi jogait sértheti. Akkor azonban mégis mentesülhet a munkáltató a tilalom alól, ha igazolni tudja, hogy ezek az információk a betöltendő álláshoz elengedhetetlenül szükségesek. A jogsérelem akkor valósul meg, ha a munkáltató mégis feltesz egy, az állás betöltésénél nem releváns kérdést, és emiatt még hátrányos megkülönböztetést is alkalmaz, például valaki vallási hovatartozása miatt nem kap meg egy állást (persze a bizonyítás meglehetősen nehéz). Jogorvoslat iránt legcélszerűbb az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni. Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Munkajogi kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mivel minden jogeset teljesen egyedi, ezért a fentebb olvasottak nem minősülnek jogi tanácsadásnak.

Korábban megjelent cikkeink:


Az olvasó kérdez: "Szakíts, ha bírsz!"

Az olvasó kérdez: Követheti a felmondást újabb próbaidő?

Az olvasó kérdez: "mikor szabadulhatok a munkahelyemről?"

Az olvasó kérdez: "jogos, ha nem vesznek vissza részmunkaidősként?"

Az olvasó kérdez: mi lesz a kismama fizetésével visszatérés után?

Az olvasó kérdez: "megkapom valahonnan a fizetésem?

Az olvasó kérdez: "Kötelező a csapatépítő tréning?"

Az olvasó kérdez: "nem vagyok bejelentve, nekem ebből bajom lehet?"

Az olvasó kérdez: "jóval kevesebb bért ajánlottak"

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)