Íme a karácsonyi munkavégzés szabályai

szerző: Jobline
2013 december 21. Szóljon hozzá

Az ünnepek közeledtével a legtöbbeknek a pihenés jut eszébe, bár sokaknak karácsonykor is dolgozni kell - írja dr. Kártyás Gábor.

A munkavállalónak évente 10 munkaszüneti napon, köztük december 25-én és 26-án nem kell dolgoznia. Munkaszüneti napra munkavégzés csak kivételes esetekben rendelhető el, amelyeket a munka törvénykönyve tételesen meghatároz - írja blogjában dr. Kártyás Gábor.

Töltse le a Jobline alkalmazását telefonjára!

A törvény szerint a munkáltató vagy a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján kerül sor. A meghatározás kellően rugalmas, így időben-térben változhat, mely munkakörök, munkáltatók tartozhatnak ebbe a körbe. A gyakorlat alapján ide sorolható az éttermek, színházak, mozik, vagy a hotelek működése. Szintén a munkáltató, vagy a munkakör rendeltetése folytán dolgozhatnak azok, akiknek munkájára baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében van szükség (pl. orvosi ellátás, őrző-védő szolgálat).

Hasonlóan tág kategóriát jelent a társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatások körében foglalkoztatottak csoportja. Például, karácsonykor is szükség van a közművek (ivóvízellátás, áram, gáz stb.) vagy a tömegközlekedés működésére, de ide sorolhatóak a benzinkutak is.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Egyes speciális munkarendek is feljogosítják a munkáltatót, hogy munkaszüneti napra rendes munkaidőt rendeljen el. Ez alapján dolgozhatnak az idényjellegű és a megszakítás nélküli tevékenység keretében foglalkoztatottak.

Ha a munkavállaló a fentiek szerint munkaszüneti napon dolgozik, erre tekintettel alapbérén felül 100%-os bérpótlék is megilleti. A pótlék minden esetben jár, független attól, hogy a felsorolt lehetőségek közül melyik alapján rendelte el a munkavégzést a munkáltató. Ha a munkaszüneti napi munka rendkívüli munkaidőben történik, e 100%-os pótlék mellett a munkavállalót további 100% túlórapótlék is megilleti. A túlórapótlék mértéke 50%, ha a munkáltató a munkaszüneti nap helyett másik pihenőnapot biztosít. Az új munka törvénykönyve szerint ugyanakkor a munkaszüneti nap után – ha e nap nem dolgozott – nem jár külön díjazás (távolléti díj) a munkavállalónak, csak akkor, ha óra- vagy teljesítménybérben foglalkoztatják, és a hétköznapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaideje.

A teljes bejegyzést olvassa el az eredeti oldalán.

Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

munka  •  karácsony
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)