Ezeket kérdezd az állásinterjún, hogy azonnal képbe kerülj és lenyűgözz mindenkit

szerző: Jobline
2016 október 05.

Akkor jön el a te időd az állásinterjún, amikor már nem neked kell válaszolnod az asztal túlsó oldalán ülőknek, hanem felteheted a kérdéseidet. Fontos információkat szerezhetsz a cégről és a meghirdetett pozícióról, és bizonyíthatod, hogy olyan jelölt vagy, aki a helyzet magaslatán áll.

1. Mit várnak el tőlem az első három hónapban?
A rátermett jelölt azonnal tisztában akar lenni a követelményekkel, mert nem akar heteket arra szánni, hogy fokozatosan megismerje a szervezet működését. Tudja, hogy akkor lesz majd képes kimagasló eredményeket elérni, ha rögtön beleveti magát a dolgok sűrűjébe.

2. Mi az a három legfontosabb tulajdonság, ami a legjobb itteni dolgozókat jellemzi?
A kiváló jelölt legfontosabb célkitűzése, hogy a lehető legjobb dolgozó legyen a vállalatnál. Minden szervezet más, ezért az ott dolgozóknak más-más minőséget kell felmutatniuk. A legfontosabb tulajdonságok közé tartozhat a kreativitás, a jó kapcsolatépítési képesség vagy a művészi szinre emelt konfliktuskezelés, esetleg az extrém teherbírás. A lényeg az, hogy a kérdésre választ kapva a jelölt eldönthesse, szakmai tapasztalataival és készségeivel beleillik-e a szervezetbe, vagy ha nem teljesen, képes-e alkalmazkodni a számára kissé szokatlan elvárásokhoz.

3. Idén melyek a cég legfontosabb célkitűzései, és a munkámmal hogyan járulhatok hozzá az elérésükhöz?
A kérdés arra irányul, a meghirdetett állásnak mekkora jelentősége van a cég szempontjából, lesz-e súlya a jelölt által elvégzett munkának.

A kiváló jelölt jelentőségteljes munkára vágyik, amely hozzájárul egy nagyobb cél eléréséhez, és olyan emberekkel akar együtt dolgozni, akik hasonlóan állnak a feladataikhoz.

Különben a munkának nincs különösebb értelme.
4. A munkatársak hány százalékát hozták a céghez azok, akik már itt dolgoztak?
Azok a dolgozók, akik szeretik a munkájukat, másoknak is jó szívvel ajánlják a céget. Ugyanez vonatkozik a vezetőkre: ők olyan emberekkel szeretnek együtt dolgozni, akikkel korábban már munkakapcsolatban álltak, és jó emlékeket őriznek róluk, bíznak bennük, mert megbizonyosodtak szakmai kompetenciájukról.

Ha sok olyan dolgozó van a cégnél, akiket az ottani kollégák csábítottak oda, ez ékes bizonyítéka annak, hogy fejlett a vállalati kultúra, azaz jó munkahelyről van szó.

5. Mit csinálnak az alkalmazottak a szabadidejükban?
Az elégedett alkalmazott szereti a munkáját és azokat is, akikkel együtt dolgozik. A kiváló jelölt arra kíváncsi, hogy nem csupán szakmai, hanem személyes szinten is beleillik-e a vállalati kultúrába, ami kiderülhet abból, milyen hobbikat űznek a dolgozók, illetve szoktak-e néha közös programokat szervezni.

A munkáltató szempontjából a válasz nem egyszerű, mert kis cég esetében még csak-csak lehet tudni, ki mit csinál a szabadidejében, de nagyobb vállalatnál csupán általánosságokban számolhatnak be arról, hogy mi a helyzet. Arról azonban a jelölt mindenképpen értékes információkat szerezhet, milyen habitusú emberek dolgoznak a cégnél. Gyakran mennek együtt kikapcsolódni a munkatársak, vagy mindenki alig várja, hogy fél ötkor leléphessen, és örül, hogy másnap reggelig nem látja a többieket? Ha erre soha nem kerül sor, az intő jel lehet.

6. Milyen terveik vannak arra az esetre, ha...?
Minden szektorban komoly kihívások állnak a cégek előtt, például új versenytárs lép be a piacra, a kormány meghökkentő új szabályozást vezet be, ami átalakítja az erőviszonyokat, hirtelen nő a nyersanyagok ára, változnak a gazdasági trendek és így tovább.

A jelölt arra kíváncsi, van-e kész terve a cégnek arra az esetre, ha váratlanul történik valami. Amikor úgy adódik ugyanis, a saját elhatározásából akar továbblépni, nem pedig azért, mert a cég kiszorult a piacról. A terv ismeretében el lehet dönteni, érdemes-e csatlakozni a szervezethez, azaz a munkájával hozzá tud-e járulni a közös sikerhez.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen