Jobb döntéseket hozhatunk, ha beszélünk idegen nyelvet!

szerző: Tölgyesi Zsuzsanna
2017 augusztus 31.

Szeretjük magunkról azt gondolni, hogy ésszerűek, racionálisak vagyunk, főleg, ha vezetői minőségben kell döntéseket hoznunk, ha a cégünkről van szó. A legújabb viselkedés-közgazdaságtani kutatások szerint azonban ez egyáltalán nem így van.

Szerencsére jó eséllyel előre meg lehet határozni, hogy milyen irracionális döntéseket hoz az emberek többsége különböző helyzetekben, mivel jellemzően az érzelmeink befolyásolnak minket.

Például, ha Önt a következő dilemma elé állítanák, milyen döntést hozna? Racionálisat? Vagy az érzelmei vezérelnék?

Képzelje el, hogy egy felüljárón van, és egy közeledő vonatot figyel. A felüljárón Önön kívül csak egy másik ember álldogál. Ön látja, hogy a vonat el fog ütni 5 embert. Egyetlen esélye, hogy ezt megakadályozza, ha valami nehezet a vonat elé lök. A hídon álldogáló ember pont elég nagydarabnak tűnik…

Nos, Ön mit tenne?

Az eszünkkel, a racionális énünkkel mindannyian tudjuk, hogy a vonat megállítása lenne a cél, hiszen ezzel öt ember életét mentenénk meg. Mégis, a legtöbb ember természetesen nem lenne képes lelökni a gyanútlanul álldogáló alakot. Ebben a helyzetben is az érzelmeink vezérelnek minket.

Nézzük meg, jelent-e bármilyen különbséget a döntésünkben, ha a problémát az anyanyelvünkön vagy egy általunk beszélt idegen nyelven tárják elénk.

Egy kísérletben (Costa A, Foucart A, Hayakawa S, Aparici M, Apesteguia J 2014)   a résztvevők egyik  csoportja az anyanyelvén kapta meg a fenti feladatot, a másik csoport pedig idegen nyelven.

Az a csoport, amelyik anyanyelvén kapta meg a leírást, 20%-ban döntött a hasznosság elvén (vagyis öt életet mentettek meg), míg a másik csoportban ez 33% volt.

Több más kísérlet is hasonló eredményre jutott: ha az anyanyelvünkön szembesülünk egy erős emocionális töltésű kérdéssel, az intuitív, érzelmi gondolkodásunk győz a racionális, elemző fölött. Idegen nyelven viszont jelentősen csökken az érzelmi nyomás, és jobban hallgatunk az észérvekre.

Szerencsére egy vezetőnek nem a fentihez hasonló dilemmákkal kell megküzdenie, de fontos döntéseket mindennap kell hoznia.

Ahhoz, hogy egy vezető minél hatékonyabban tudja kezelni a megoldandó helyzeteket, jó ötlet, ha időről időre idegen nyelven is végig gondolja azokat a kérdéseket, amikben döntést kell hoznia. Sőt érdemes akár brainstormingot, megbeszéléseket, tréningeket is néha idegen nyelven tartani. Így amellett, hogy fejlődik a nyelvtudásuk, még sikeresebb döntéseket is hozhatnak.

 

Tölgyesi Zsuzsanna

Converzum - a nyelvi közösségi tér.

cégvezető, nyelvi tréner (döntéshozatali, üzleti nyelvi tréningek)

http://converzum.hu/nyelvtanulas/nyelvi-treningek/uzleti-kommunikacios-treningek/

 

 
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen