Miről árulkodik a jelölt testbeszéde? HR-esek vallanak

szerző: Jobline
2019 október 28.

Nem könnyű megérteni, mit árul el a másik testbeszéde. Ez a pár ötlet azonban nemcsak a HR-eseket és fejvadászokat segítheti abban, hogy kitanulják a testbeszéd olvasásának mesterségét, de az álláskeresők is tudni fogják, mire vigyázzanak a következő interjún.

Tipikus HR-es dilemma: a jelentkezőnek megvannak az elvárt készségei és minden tökéletesnek tűnik az önéletrajzában, de valami mégsem stimmel vele. Talán ilyenkor mindig azt gondoltad, csupán az intuíciód súgta azt, hogy ő nem a megfelelő személy. Meglehet, még az intuícióban sem hiszel, ezért úgy döntöttél, követed a logikát, és felvetted a jelentkezőt az önéletrajza és az interjún is bizonyított képességei alapján. Aztán mégsem válik be az embered…


Ne aggódj, sok HR-menedzser volt már ebben a szituációban. A Recruiter szakértőket kérdezett a témában, hogy utánajárjon, vajon miért nem hoztak jó döntést a kiválasztásban, és arra jutott, hogy nem szenteltek elég figyelmet a testbeszédnek. Mert néha elég csak egy pillantást vetni emberünk kézmozdulataira, hogy meglássuk, alkalmas-e arra a pozícióra.

 

1. Az attitűd önmagáért beszél
Amikor megpróbálod kitalálni, vajon a jelentkező illik-e a céghez, fordítsd figyelmedet a viselkedésére. Észre fogod venni az arrogancia és más negatív tulajdonságok nyomait, még akkor is, ha a jelentkező egyébként nyugodtan beszél. Adam Holding, egy értékesítési applikációkat forgalmazó startup, a Spiro vezérigazgatója a következő ötleteket osztja meg az álláskeresőkkel: „Az interjún, ha nem nézel egyenesen a másik szemébe, azt fogod sugallni, hogy nem érdekel, amit mondanak neked. Ez felfogható tiszteletlenségnek is. A testtartásodra is légy figyelmes, mert az árulkodik a legjobban önbizalmad szintjéről. Ha görnyedsz, azzal azt jelzed, hogy egyáltalán nem bízol a végeredményben. Ha pedig nem hiszel magadban, mi miért tegyük?”A görnyedés, a szemkontaktus hiánya és egyéb testhelyzetektehát negatív tulajdonságok jelei lehetnek.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

2. Szenteljünk különleges figyelmet a karnak és a vállnak
Amikor az emberek idegesek lesznek, válluk bekeményedik, és karjukat, kezüket cél nélkül használják. Kinsey Goman vezetőcoach és a munkahelyi testbeszédben jártas szakértő számos értékes tanáccsal szolgál: „Ha a jelentkező kijelentő állítást tesz, de látod, hogy kicsit megvonja a vállát, akkor valójában bizonytalan. A részleges vállrándítás általában azt mutatja, hogy a jelentkező nincs meggyőződve arról, amit mond.”

Ki gondolná, hogy tudunk mások gondolataiban olvasni pusztán a válltartásuk alapján? A kezek és a karok ugyanolyan fontosak Goman szerint: „Vegyünk egy példát: a jelentkező kezei nyitottan pihennek az asztalon. Ha visszahúzza vagy az asztal alá teszi, az annak a jele, hogy valami zavaró, nem kívánt dolog történt. Ezzel szemben, ha valaki őszinte kijelentést tesz, akkor megmutatja a kezét, mindkettőt az asztalon hagyja, vagy beszéd közben gesztikulál.”

 

3. Olvass a mosolyból
Próbálod ellazítani a jelentkezőt az interjú alatt? Ez jó dolog. De honnan tudod, hogy a mosolya őszinte vagy hamis? Andrew Peterson, egy önéletrajzírással foglalkozó cég, a ResumesPlanet karriertanácsadója azt mondja, könnyen felismerhető az őszinteség a mosoly alapján: „az őszinte mosoly nem kontrollálható. Amikor észrevettem, hogy a másik a szemeivel, sőt az egész testével mosolyog, rögtön tudtam, hogy alkalmas az állásra. Ha viszont nem látok egyetlen ráncot sem a szem körül, akkor a mosoly erőltetett és hamis. Ebben az esetben a másik zavarban van, vagy nem érti a viccet, ezért próbáld meg ellazítani. Viszont ha nincs látható nyoma az őszinte humornak, abból azt a következtetést vonom le, hogy az illető túl feszült, és továbblépek a következő jelentkezőre.”
A jelentkező mosolya betekintést nyújt tehát a másik karakterébe és érzelmi állapotába.
4. A szemkontaktus fontos!
A szem elárulja, amit a szavak nem tudnak. Természetesen nem lehetünk elég közel a jelentkezőhöz, hogy megfigyeljük, mekkora a pupillája. Ezért inkább arra figyelj, szemkontaktusban vagytok-e egymással. A szemkontaktus általában jó jel, de farkasszemet nézni a másikkal inkább manipulatív és megfélemlítő viselkedés.

Derek Zeller, a számítástechnikai szolgáltató Veris Group vezető személyzeti tanácsadója azt tanácsolja az álláskeresőknek, hogy vegyék fel a szemkontaktust a jó benyomáskeltés érdekében: „Mindig tartsd a szemkontaktust a kérdezővel. Amikor kérdeznek, győződj meg róla, hogy az interjúztató szemébe nézel.”

Ha az illető elveszíti a szemkontaktust, azt gondolhatod, hogy hazudik, de ez nem feltétlen igaz. Goman ebben a kérdésben így nyilatkozik: „A legnagyobb tévhit, hogy a hazugok nem néznek az ember szemébe. A szemkontaktus hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki visszatart információkat, vagy őszintétlen. Lehet inkább szégyenlős, befelé forduló, de az is előfordulhat, hogy abban a kultúrában, ahonnan jön, gorombaságnak tartják a hosszabb szemkontaktust.”

 

5. Miről beszél a jelölt testtartása?
A testtartással olyan dolgokat kommunikálhatunk többek között, mint a magabiztosság, a dominancia, a vitalitás. Matt Charney, a Recruiting Daily lap főszerkesztője kiemeli annak fontosságát, hogy a jelentkező hogyan ül a székben: „Ha a testbeszéde alapján szeretnéd megítélni a jelentkezőt, csupán annyit kell tenned, hogy megnézed, hogyan ül. Ha előrehajol, az azt jelenti, hogy érdeklődik és elkötelezett. Minél inkább hátradől, annál rosszabb eredményt fog produkálni az interjú során. Ha szinte fekvő pozícióba dől, akkor akár abba is hagyhatod a procedúrát, mert nem érdeklődik, és azt hiszi, birtokba vette az irodát.”

Shannon Anderson, a Recruiting Toolbox személyzeti tanácsadó cég főtanácsadója hozzáteszi: „A testtartás kifinomult dolog. Nem arról szól, hogy egyenesen, kihúzott háttal ülünk vagy felemeljük a vállunkat. A testtartás a bennünk lévő energia fizikai megjelenése, ami arról árulkodik számomra, mi folyik valakinek a tudatában, és másik hozzáállásáról is sokat mesél.”

 

6. Ne ítélj elsőre
Általában előítéletek és kulturális referenciák alapján alakítjuk ki benyomásainkat másokról. Meg kell szabadulnod ezektől, mielőtt interjúztatod a jelentkezőt. Ne tartsd őt túl idősnek vagy fiatalnak a megpályázott pozícióra, mielőtt elkezdenél vele beszélgetni. Ne gondold azt, hogy egy anya nem törődne a munkájával csak azért, mert számára a gyermekei a legfontosabbak. Maradj nyitott a meglepetésekre, és kérdezz. Figyeld meg a jelentkező testbeszédét, és hagyd, hogy elmondja az értékes információkat.

„Mindig leltárba veszem a hangulatomat, kulturális hatásaimat, elfogultságaimat, mielőtt egy asztalhoz ülnék a jelentkezővel – mondja Anderson, majd hozzáteszi: – Ez segít tudatosítani azt az emberi hajlamot bennem, amivel az előítéleteimet másokra vetítem, legyenek azok pozitívak vagy negatívak.”

Rengeteget kell gyakorolnod, hogy a testbeszéd olvasásának mesterévé válhass. Eleinte figyeld meg saját gesztusaidat, testtartásodat, mert ezek a legjobb tanárok, akikhez mindig fordulhatsz. Lóbálod a kezed, ha ideges vagy? Bámulod az embereket, amikor próbálod meggyőzni őket valamiről? Ugyanezt csinálja a másik ember is. Tapasztald ki, milyen vagy, ha szeretnél jó benyomást tenni másokra, mert ezt a fajta testbeszéd akarod látni majd az ideális jelentkezőkön is.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  testbeszéd
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen