Sikerhatározó – így ne tanulj idegen nyelvet

szerző: Jobline
2014 április 11.

A nyelvtanulás nem boszorkányság, persze kell hozzá némi fogékonyság és kitartás. Ám ha az alábbi hibákba esel, megnehezíted a dolgodat. Segítünk.

A zsenik könnyen tanulnak idegen nyelveket, az átlagember meg csak kínlódik, tartja a közvélekedés. Ez nagy tévedés! Nem kell különleges agykapacitás a nyelvtanuláshoz, hétköznapi dolgokon múlik az egész. Elmondjuk, hogyan ronthatod el, de azt is eláruljuk, mi a megoldás.

Miért nem beszélsz még mindig külföldiül?

Nem figyelsz eléggé
Menjünk vissza a legelejére! A kisbaba úgy tanul meg beszélni, hogy pislog kifele a kis fejéből, és erősen figyeli, hogyan kommunikálnak körülötte az emberek. Folyamatosan tölti a memóriáját a hallott morfémákkal, aztán elkezd gagyarászni, és egy idő után már megformálja azokat a szavakat, amelyeket a leggyakrabban hall. Ez a nyelvtanulás. Amikor felnőttként nekiállsz mondjuk angolozni, ugyanezt a módszert érdemes követni. Figyel, tölt, megszólal. Az anyanyelveden is megtanultál beszélni, ugyanígy menni fog a következő meg a többi is!

Nem is érdekel
A Kádár-rendszerben mindenkinek kötelező volt oroszul tanulni. A munkásosztállyal forradalmi szövetségben összeforrott magyar parasztság mégsem olvasta az Anyegint eredetiben, mert nem érdekelte, pedig Puskin halhatatlan remekműve az orosz élet enciklopédiája. Ha nincs közöd az adott nyelvhez és a másik nemzet kultúrájához, ne fáraszd magad, semmi értelme. Keress olyan nyelvet, amely valamilyen okból izgalmas számodra, így kellően motivált leszel, hogy rendesen megtanuld.

Mereven gondolkozol
A nyelvtanulás ingoványos terület egészen addig, amíg haladó szintre nem érsz. Aki nehezen viseli a bizonytalanságot, annak kényelmetlen érzés gyökeresen eltérő nyelvtani szerkezeteket használni és megtanulni, hogy a választott nyelven valamilyen okból mindent másképp hívnak. Szokni kell az ezzel járó feszültséget. Próbáld egyfajta játéknak felfogni, amikor a másik nyelvvel ismerkedsz, ebbe a hibák és kudarcok is bőven beleférnek. A teniszütőt sem töröd össze, ha véletlenül mellétrafálsz. (Ezt csak Serena Williams engedheti meg magának, mert a Nike szponzorálja, te viszont csak magadra számíthatsz.)

Egyetlen módszerhez ragaszkodsz
Összetett módon lehet a legjobban nyelvet tanulni. A négy alap: memorizálás hallomás útján, olvasás, írás, beszéd. Ezeket kell kombinálnod legjobb tudásod szerint. Ha csupán egyet-kettőt favorizálsz közülük, jó eséllyel soha nem tanulod meg rendesen az adott nyelvet, és csak felhúzod magad az olyan cikkek miatt, mint ez itt.

Félsz
Ezt a faktort igazából a cikk legelejére kellett volna írni, mert a legtöbb nyelvtanuló itt bukik el. Sokan becsülettel megtanulják a nyelvtant meg a szükséges szavakat, aztán csak néznek bánatosan, mert nem mernek megszólalni. A bénító érzést például úgy lehet feloldani, ha társaságba mész, ahol külföldiek is vannak. Lazulj el, elegyedj szóba mindenkivel és menni fog a kommunikáció a másik nyelven. Ha egy-két koktélt is legurítasz, akkor meg pláne. 

Ha szeretnél ingyen nyelveket tanulni, itt találsz hasznos ötleteket az Eduline jóvoltából.

Innen megtudhattod, miért elengedhetetlen a nyelvtudás.

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen