Árulkodó jelek: ki kapja az állást? - 1. rész

szerző: Kutasi Judit
2011 január 12.

„Mennyire adtam rossz válaszokat az interjún? Miért fogalmaztam félreérthetően? Érezték, hogy megremegett a hangom?” Karrier-tanácsadók szerint ezek azok a kérdések, amelyeket nem érdemes hosszasan boncolgatni az állásinterjú után. Sokkal hasznosabb azokra a területekre fókuszálni, amelyek segítenek eldönteni, van-e még esély az adott pozícióra. Így elkerülhető a hosszú hetekig tartó idegőrlő, egyben hiábavaló várakozás.

Még egy kört!

Kulcskérdés, hogy visszahívják-e a jelöltet a következő körre. Ez már az interjú alatt kideríthető, ha aprólékosan megfigyeljük, hogyan reagál az interjúztató, amikor a következő találkozó lehetősége szóba kerül. Előfordulhat persze, hogy az illető csak azért hárít, mert még a főnökével is egyeztetnie kell, de az sem kizárt, hogy nem sikerült maradéktalanul meggyőzni a szakértelmünkről, képességeinkről. Egy biztos: egy profi interjúztató sem pocsékolja az idejét akkor, ha biztosan tudja, nem passzol a munkavállaló az adott munkakörbe.

Referenciákat ide!

Fel kell tenni a kérdést: „Miért bajlódna bárki is azzal, hogy referenciákat kérjen, ha nem akar többet megtudni rólam?” Egy komoly cégnél nem pazarolják az időt arra, hogy az álláskereső által megadott személyekkel diskuráljanak, ha már nincs az esélyesek között. Míg korábban többnyire a magasabb pozíciók esetében kértek referenciát, ma már egyre több cég végez ilyen ellenőrzést. Így arra kell időt és energiát fordítani a munkavállalónak, hogy megfelelő személyeket jelöljön meg, ha referenciát kérnek tőle.

Felesleges körök nélkül

További jó jelnek tekinthető, ha a felvételiztető úgy dönt, körbevezeti a munkavállalót a vállalatnál, bemutatja néhány kollégájának. Mivel a vezetők általában védelmezik a csapatukat, nem kockáztatják meg egy jelölt bemutatását, ha biztosan nem passzol a szervezetbe. Előfordulhat, hogy a munkaadó először csak megemlíti, érdemes lenne néhány közvetlen kollégáját megismerni. Ilyenkor le kell csapni a kínálkozó lehetőségre! Az interjúztató az esetek többségében ilyenkor le is informálja az álláskeresőt a kollégáinál, milyen volt az első benyomásuk. Hozzuk a legjobb formánkat, hiszen még nem kaptuk meg az állást!

A folytatásból kiderül, milyen további jelei vannak, ha egy cég komolyan érdeklődik egy dolgozó iránt.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen