Hátrányos helyzetű kismamák az álláspiacon

szerző: Kutasi Judit
2011 január 30.

„Mikor akar szülni? Hány gyereket szeretne?” Annak ellenére gyakori kérdések ezek az állásinterjún, hogy feltételüket lassan nyolc éve törvény tiltja. Azonban nemcsak a felvételi beszélgetésen kerülhetnek kínos helyzetbe a hölgyek. A szülés után munkahelyükre visszatérő kismamáknak is rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük.

Nehéz helyzetben

Továbbra is súlyos diszkrimináció éri a nőket, ráadásul a gazdasági válság még nehezebbé tette az elhelyezkedést – számol be tapasztalatairól Joó Zsuzsa, a Karrieriskola Kft. ügyvezetője. A szakember szerint sokszor nincs is hová visszatérni. A válság miatt, valamint a technikai fejlődésnek, a szervezeti átalakulásoknak köszönhetően ugyanis beosztások, foglalkozások, illetve státuszok szűntek meg. A karrier tanácsadó szerint ezen a téren sok jóval nem kecsegtet a 2011-es év sem.

Pozíciófüggő esélyek

Minél magasabb pozícióból ment el szülni egy nő, annál könnyebb újra munkába állnia. Joó Zsuzsa szerint ez vonatkozik a nehezen helyettesíthető, speciális tudással, kompetenciával rendelkező hölgyekre is. Azoknál a cégeknél, akik a GYES, illetve a GYED ideje alatt foglalkoznak a munkatársaikkal, tartják velük a kapcsolatot, szintén könnyebben megy a visszatérés. A tanácsadó nem lát markáns különbséget az egyes vállalatok között. Sokkal inkább a szervezeti kultúra kérdése, a menedzsment hozzáállása dönti el, „emberszámba” veszik-e az anyákat.

Kismama, mint munkaerő

A hvg.hu Karrier rovatában számoltunk be a rugalmas munkahelyi-megoldásokat kínáló Regus vállalat által – több mint tízezer vállalatvezető megkérdezésével – készített felmérésről. Az eredmények alapján egy év alatt világszerte négyötödére csökkent azon cégek száma, akik szívesen foglalkoztatnák a szülési szabadságról visszatérő anyákat. Joó Zsuzsa is azt tapasztalja, hogy a magyar cégvezetők egyre csökkenő arányban vennének fel kisgyermekes anyákat. Úgy véli, ez a tény nem csak az érintettek, hanem a családok és a nemzetgazdaság számára is aggodalomra adhat okot. A szakember hibásnak tartja az általánosítást, amely szerint kevésbé elkötelezettek és rugalmasak a dolgozó anyák, akik megint szülni mennek, és nem lesz naprakész a tudásuk.

„Véleményem szerint a gyermekes szülők igen lojálisak. Megbecsülik a munkahelyüket, illetve megbízható munkaerőnek számítanak. Rengeteg asszony tanul az otthon töltött évek alatt, újabb diplomát szereznek, vagy egy újabb idegen nyelvet sajátítanak el. Akinek jó állása volt, szeretett a cégénél dolgozni, örömmel és motiváltan megy vissza.”

Az anyára is új szerep vár

Nem csak a gyerek szakad ki legkésőbb három éves kora után a puha, meleg családi fészekből. A nőre is új szerep vár: anya és dolgozó nő is lesz egyben. Joó Zsuzsa kifejti: az asszonyoknak nem csak bizonyos technikákat kell elsajátítaniuk. Nem szerencsés a családi állapotra, életkorra, a gyerekek számára vonatkozó információkat megosztani az interjúztató céggel. Emellett lelkileg is készen kell állniuk a visszatérésre.

A Karrieriskola Kft. ügyvezetője hangsúlyozza, bármennyire nehéz is eleinte, mégis fel kell venni az adott munkahely ritmusát. A nőknek emellett sokszor tovább is kell képezni magukat. Nap, mint nap újra ápoltan kell megjelenniük, valamint előfordul, hogy sok időt utazással kell eltölteniük. Joó Zsuzsa tapasztalata szerint mindez lelkileg és fizikailag is nagyon megviselheti az éveket otthon eltöltő nőket. Éppen ezért elengedhetetlennek tartja a támogató környezetet. Azt javasolja, hogy a munkába visszatérő kismamák kérjenek segítséget férjüktől, családtagjaiktól. Így az egész család nagyobb megrázkódtatás nélkül képes elviselni a változást. A legfontosabb pedig: a nő az első perctől kezdve teljes értékű dolgozóként jelenhet meg a munkaerőpiacon.

Hogyan vélekednek a munkaadók a kisgyermekes szülők lojalitásáról? Mit gondolnak a munkába való visszatérésről maguk az érintettek? Folytatjuk a témát a Jobline Magazinban.

Gyed  •  Gyes  •  kismama  •  dolgozó nők  •  diszkrimináció  •  visszatérés  •  munkaadó
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen