„Van munkám vagy nincs munkám” - Tényleg ez a siker mércéje?

szerző: Kutasi Judit
2011 március 22.

A munkahely elvesztése, a sikertelen állásinterjúk sorozata, a nélkülözöttség megélése jelentős mértékben rontja az álláskeresők önértékelését. Hogy mikor érdemes szakemberhez fordulni? Egy pszichológus véleményét kérdeztük erről.

Lefelé a lejtőn

Egy munkanélküli helyzete, aki hosszú ideje nem tud elhelyezkedni véglegesen csak is egy megfelelő munkahely megtalálásával, az „újra képes vagyok valamire”, illetve a „fontos vagyok” élményének átélésével orvosolható. Dr. Nagy József, pszichológus úgy tapasztalja, hiába próbálja biztatni az álláskeresőt a környezete azzal, hogy számtalan más dologban „jó”. Számára a sikeresség fokmérője a „van munkád, vagy nincs munkád”, az „el tudod tartani a családodat”, vagy „nem tudod eltartani a családodat”. Úgy véli, ebben a helyzetben a felelősség és a nyomás hatására az önértékelés folyamatosan csökken. Sajnos előfordul, hogy ilyenkor az emberek olyan megoldásokat választanak, ami sem erkölcsileg, sem szociálisan nem tolerálható. Kialakulhatnak olyan „betegségek”, mint a túlzott mértékű alkohol- vagy drogfogyasztás, egyéb más szenvedélybetegségek, súlyos depresszió, melyek mind a kialakult állapot további romlását eredményezhetik. Ilyenkor érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni.

Támpillérek

A munkavállaló közvetlen környezetének felelőssége óriási ebben az időszakban. A Quality Human Management Tanácsadó Kft. ügyvezetője hangsúlyozza a család támogató erejét, valamint a barátok, esetleg a korábbi munkatársak szerepét. Segíteni tevőlegesen persze nem tudnak, de az igazán bensőséges emberi kapcsolatok ilyenkor sokat számítanak. Dr. Nagy József azt javasolja, folyamatosan erősíteni kell a munkanélkülit abban, hogy képes a kilábalásra, illetve vannak olyan értékei, amelyekre támaszkodhat. Az átképzések, a profilváltás, a nem szaktudásnak és végzettségnek megfelelő munka is jelenthet megoldást, ha az álláskereső tudatában van annak, hogy mindez csak átmeneti állapot. Ebben nem csak a környezete segíthet, de alkalmasint az erre hivatott szakember is hasznos tanácsokat adhat.

Mérlegelni kell

A pszichológus szerint mindenkinek saját magának kell eldöntenie, mikor érdemes szakemberhez fordulni. „Sajnos nincsen benne a mai magyar kultúrában az, hogy ha lelki eredetű problémáink vannak, akkor hivatásos segítőhöz forduljunk. Sőt, azt is meg merem kockáztatni, hogy arra sem igazán vagyunk képesek, hogy felismerjük, hogy gond van” – teszi hozzá Dr. Nagy József, aki szerint ilyenkor két lehetőség kínálkozik. Azt mondja, több esély van a javulásra, ha az álláskereső maga ismeri fel, hogy segítségre van szüksége, és önállóan szakemberhez fordul. A másik esetben az érintett viselkedése környezete számára már szinte elviselhetetlenné válik. Ilyenkor keresnek a munkanélkülinek egy „jó” szakembert és rá is veszik arra, hogy felkeresse. Ez a kevésbé jó megoldás, mivel segíteni csak azon lehet, aki ezt saját maga is szeretné.

„A baj nem jár egyedül”

A munkahely elvesztése általában a családi kassza bevételeinek nagyarányú csökkenését jelenti. Kevés ma hazánkban azoknak a családoknak a száma, akik fél évre vagy akár egy teljes esztendőre elegendő vésztartalékkal rendelkeznének. Ha elhúzódik a munkahelykeresés, tartalék hiányában felgyülemlenek a kifizetetlen számlák és törlesztő részletek. A pszichológus szakember elmondja, már az is komoly frusztrációt okozhat, ha le kell mondani a korábbi életszínvonalról, nem beszélve a nagyon komoly anyagi problémákról. Mindezeknek hatására otthon is egyre feszültebb lehet a légkör, viták, veszekedések, fenyegetések válthatják fel a korábban idilli családi hangulatot. Jön a vádaskodás, ki a hibás, merthogy hibásnak mindig lennie kell. Ezután könnyen megszűnik a családban az, amire ebben az esetben a legnagyobb szükség lenne, a kölcsönös bizalom és támogatás.

Kiútkeresés

Dr. Nagy József felhívja a figyelmet arra, hogy ha sikerül megőrizni a támogató légkört, akkor minden esély meg van az újbóli elhelyezkedésre. Az önéletrajz tökéletesítése, a további referenciák beszerzése, az állásinterjúra való alaposabb felkészülés, a tárgyalástechnikákban való jártasság persze elengedhetetlen. Ezek, illetve számos más sikerhez vezető módszer – beleértve az átképzést, a képzést és a felkészítést, – ami a munkaerőpiacon való érvényesülést szolgálja, csak technikai kérdés. A pszichológus szerint legfontosabb a saját magunkba vetett hit, az eltökélt szándék, a cselekvőképesség és az aktivitás megőrzése.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen