Kismamák foglalkoztatása: van remény?

szerző: Kutasi Judit
2011 március 29.

„Időzített bomba”, „púp a cég hátán”, egyszerűen csak „költségtényező” vagy hasznos, lojális munkatárs a kismama? Nem egységes a kép ez ügyben (sem) a hazai munkaerőpiacon. Bár egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a kisgyermekes anyák visszafoglalkoztatásával a cég is jól járhat, a megvalósításhoz valószínűleg hosszú utat kell még bejárni.

Egy törvény megvalósításának története

Több mint öt éve, 2006 januárjában léptek életbe a Munka Törvénykönyvének (MT) azon módosításai, melyek szerint egyrészt lehetővé vált, hogy a kismamák a gyes igénybevétele mellett 8 órás teljes munkaidős állásba térjenek vissza dolgozni. Másrészt a felmondási védelmek közé bekerült, hogy a gyes igénybevételének idejére, de legfeljebb a gyermek három éves koráig az anya felmondási védelem alatt áll. Azonban idén ez ügyben sok minden változott.

Idei törvényi változások

Az új szabályok szerint 2011. január 1-jétől gyes mellett már csak heti 30 órás munka vállalható, teljes munkaidős nem. Ez azokra is vonatkozik, akik az idei jogszabályváltozás ideje előtt tértek vissza (de az ő esetükben március 31-éig átmeneti időszakot biztosít a jogszabály). Ők tehát vagy a gyes-ről mondanak le, vagy visszaállnak a harmincórás munkahétre. Vannak persze kivételek is, például a távmunka esetében nincs ilyen időkorlát.

Vállalati jó gyakorlat

Az Invitel-nél a 2006-os törvénymódosítás után azonnal elkezdtek gondolkodni azon, mit lehetne tenni a kismamák visszafoglalkoztatása érdekében. Az okok között elsősorban a törvényi előírásoknak való megfelelés, illetve a költségek optimalizálása szerepelt. „2006-ban a mintegy 1000 fős létszámból 10 fő alatt volt a részmunkaidősök száma és határozott időtartammal szinte senkit sem foglalkoztattunk. Ugyanekkor a kismamák száma elérte a 120 főt, tehát az aktív dolgozók mintegy 12 százalékát. Ekkor kezdtünk el gondolkodni azon, mit tehetnénk azokkal a kismamákkal, akik a törvény változása miatt jelentkeznek a három év lejárta előtt munkavégzésre” – emlékszik vissza a kezdetekre dr. Jagicza Ágnes, az Invitel Távközlési Zrt. HR vezetője.

Az elmúlt években nagy utat kellett megtenniük. Ma már támogatják a kismamák visszafoglalkoztatását – lehetőséget biztosítanak az atipikus foglalkoztatásra: részmunkaidő, projekt jellegű foglalkoztatás, munkakörmegosztás, a legtöbb munkakörben rugalmas munkaidő – amely a munkavállaló számára lehetőséget biztosít a család és a munkahely egészséges egyensúlyának kialakítására.

Lépésről-lépésre az Invitel-nél:

2006: Céltartalékot!

Az Invitelnél 2006-ban céltartalékot képeztek az esetlegesen kifizetendő állásidőkre, valamint belső utasításban kiadták a vezetőknek, hogy a szülési szabadságra távozó kismamákat csak határozott idejű munkavállalókkal lehet pótolni. Mivel azonban a törvény akkor még nem terjedt el a köztudatban, a kismamák többsége nem jött vissza előbb dolgozni. Így a céltartalékot a következő évben törölték.

A vezetők különböző indokokat találtak ki arra, miért nem akarnak határozott időre alkalmazni munkavállalót. Voltak egyébként olyan munkakörök, ahol valóban nehézséget jelentett határozott időre jelentkezőket találni (magasan kvalifikált vagy vezető munkakörökben). Aztán jött a probléma: kismama helyett kismama jött vissza egy pozícióra, akinek természetesen határozatlan idejű szerződése volt. A helyzet bonyolódott.

2007: Üres álláshelyek!

Céltartalékot már nem képeztek és a részmunkaidős foglalkoztatás, valamint a határozott idejű pótlások csak nyomokban voltak fellelhetők a vezetőkkel vívott harcok árán. Az év során néhány kismama visszajött viszont dolgozni, akiket megpróbáltak üres pozíciókban elhelyezni. Ekkor még voltak üres álláshelyek szép számmal…

2008: Beütött a krach!

Egyesült az Invitel Zrt. – Hungarotel Zrt. – Pantel Kft. Az állások legtöbbjére eleve minimum 2 fő volt, ami csoportos létszámleépítéseket vont maga után. A két egyesülő cégből kaptak még vagy 30-40 kismamát, akiknek eleve megszűnt a cége és a munkaköre is. Ekkorra a törvényi szabályozás adta lehetőségek már elég világosak voltak a kismamák körében, és körülbelül hetente jelentkezett be egy-egy kismama, hogy visszajönne dolgozni.

„Sokba került! Súlyos milliókkal fizettük meg az árát!” – avat be a részletekbe dr. Jagicza Ágnes. A HR igazgató hozzáteszi, ekkor határozták el, hogy véget vetnek ennek a hullámnak. Úgy döntöttek, a munkára jelentkező kismamákat mindenképpen foglalkoztatják, illetve a HR fogja megmondani, mely munkakörökben kell határozott időre pótolni a szülő nőket.

2010: Eredmények

A szervezeti egységek 60 százalékánál rugalmas munkaidőben dolgoznak a kollégák az Invitel-nél. Emellett a kismamák esetében előnyben részesítik a részmunkaidős foglalkoztatást. A vezetőknek külön képzéseket tartottak a Munka Törvénykönyvéről, a jogszabályokról és azok betartásáról.

A távozó kismamákat folyamatosan tájékoztatják minden őket érintő változásról. Menedzseri pozíciókban lévő vagy kulcspozíciót betöltő kismamákkal külön megállapodásokat kötnek az elmenetelük feltételeiről (időpont, eszközhasználat stb.), valamint visszatérésük időpontjáról és módjáról. A HR osztályon külön felelőse van a kismamáknak, aki tartja velük a kapcsolatot és intézi a visszatérésüket. Minden – a gyermeke három éves kora előtt - munkába visszajelentkező kismamát foglalkoztatnak, állásidőt már több mint egy éve nem fizetnek senkinek.

2011: Tervek

Terveik között szerepel egy közösségi oldalon külön tájékoztató felületet biztosítani a kismamák részére. Felülvizsgálják továbbá a gyerekbarát iroda létrehozásának lehetőségeit, első lépésként a budaörsi központban.

Dr. Jagicza Ágnes hangsúlyozza, a 2011. évi MT és egyéb törvényi szabályok módosítása (gyes mellett 6 órás munkavégzés lehetséges, részmunkaidős foglalkoztatás járulék kedvezménye) is az általuk folytatott gyakorlatot támasztja alá. Kifejti: az Invitel-nél a fenti gondolkodásbeli és kultúra váltás megindulása maga után vonta a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásának kiterjesztését is, valamint a cég elindult egy nagyobb mértékű társadalmi szerepvállalás felé is.

Gyes  •  foglalkoztatás  •  kismama  •  részmunkaidő  •  visszatérés  •  hr_hirek  •  Invitel
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen