Távmunka tippek

szerző: Kutasi Judit
2011 április 08.

Szabadabb munkakörülmények, csökkenő stressz, illetve javuló életminőség. Ezek a legfőbb előnyei a távmunkának. De milyen tevékenységek végezhetők otthonról, önfoglalkoztatás, illetve mobil távmunka keretében? Ezúttal ezt a kérdéskört tisztázza a Jobline Magazin távmunka sorozata.

Nemzetközi tapasztalatok szerint nem minden távmunkás dolgozik teljes munkaidőben távmunkásként. Az otthon dolgozók többsége az úgynevezett alternatív, vagy osztott munkavégzést preferálja, amikor a feladatok egy részét otthonában, másik részét pedig munkahelye telephelyén, vagy annak központjában végzi. A távmunka egyébként egyaránt vállalható munkaviszonyban alkalmazottként, megbízási jogviszonyban vagy vállalkozóként.

Távmunkában valamennyi olyan tevékenység elvégezhető, amelyhez a személyi számítógép és/vagy a telekommunikációs eszközök sokasága felhasználható (fax, mobiltelefon, kommunikátor, videokonferencia rendszerek, stb.). Az adatrögzítéstől, adatkezeléstől kezdve – call-centerekben vagy mobil módon végzett közérdekű tájékoztatói, szakértői tevékenységen át – az újszerű web-szakmai feladatok megoldásáig a skála szinte végtelen. A leendő távmunkástól elvárható szakmai és informatikai ismeretek, jártasságok és tapasztalatok színvonala is az elvárt feladattól függően változik.

Otthoni távmunka

Az otthoni munkavégzés történhet intenzív computer- és telekommunikációs eszközhasználattal. Ez esetben a leggyakoribb tevékenységek közé tartozik a telefonos ügyfélszolgálat, weboldal üzemeltetése és menedzselése, grafikai munkák, szövegszerkesztés, médiafigyelés, idegen nyelvű levelezés, tervezés, rajzolás és könyvelés. Magas szintű önállóságot kívánó tevékenységeket vizsgálva érdemes megemlíteni a személyi szolgáltatásokat, különös tekintettel a tanácsadást, szoftverfejlesztést, fordítást, web-tervezést, és -fejlesztést, tervezést, rajzolást, telemarketinges, illetve számviteli feladatokat. Közhasznú munkák esetében felmerülhet települési honlap készítése, pályázati szolgálat működtetése, közhasznú tájékoztató szolgálat, helyi adattárak kezelése, karbantartása és információk szolgáltatása, távmunka szervezés és közvetítés, települési elektronikus posta üzemeltetése.

Önfoglalkoztatás

Telekommunikációs eszközhasználat esetén elsősorban grafikai munkák, tervezés, rajzolás kerülhet szóba. Magas szintű önállóságot kívánó tevékenységek végzésekor oktatás, szoftverfejlesztés, fordítás, web-tervezés és -fejlesztés, tervezés, rajzolás, számvitel a leggyakoribb. A közhasznú munkák kapcsán a települési honlap készítése, illetve pályázati szolgálat működtetése közhasznú tájékoztató szolgálat helyi adattárak kezelése, karbantartása és információk szolgáltatása merülhet fel.

Mobil távmunka

Telephelytől távol végzendő tevékenységek esetében nagyobb területet átfogó ügynöki értékesítés és támogató tevékenységek kis cégeknél, valamint piackutatás is megvalósítható. Vevőorientált tevékenységeket vizsgálva felmerülhet az értékesítés, támogató tevékenységek, konzultáció kérdése. Magas szintű önállóságot kívánó tevékenységek kapcsán a személyi szolgáltatásokra, illetve a tanácsadásra lehet gondolni.

A sorozat következő részében: Hogyan döntsön egyik vagy másik cég mellett az álláskereső, ha távmunkásként szeretne elhelyezkedni?

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen