Baklövések az állásinterjún

szerző: Kutasi Judit
2011 június 03.

„Velem ez sohasem történhet meg” – gondolja a legtöbb álláskereső, amikor az interjún elkövethető baklövésekről hall. De miért ne tanuljunk inkább mások hibáiból, mint saját kudarcainkból? Néhány kritikus interjú-szituációt gyűjtöttünk össze.

1. Elkéstem!

Mindenképp rossz belépő, ha az álláskereső elkésik az interjúról. Mindegy, hogy ő maga tehet a kialakult helyzetről, vagy vétlen a dologban, már az első pillanatban magyarázkodni kényszerül ahelyett, hogy magabiztosan, mosolyogva lépne be az interjúszobába. Egy-két perces csúszás persze még megbocsátható, azonban a jelentkezőknek is tisztában kell lenniük azzal, fél óra múlva már egy újabb pályázó következik.

Jobline-tipp: Amennyiben – közlekedési vagy egyéb más okból – végképp elkerülhetetlen a késés, érdemes azt (akár még a megbeszélt időpont előtti percekben is) telefonon jelezni. Ne csak a telefonban, hanem személyesen is kérjen elnézést, hiszen valószínűleg nem az interjúztató, hanem a titkárnő vette fel a telefont. Persze hosszas magyarázkodásba semmiképp se kezdjen bele, ugyanis abba könnyen belebonyolódhat az ember. Szerencsésebb egy-két gyorsan végiggondolt, illedelmes mondattal elnézést kérni, majd jelezni: készen áll az interjúra.

 2. Mindent a CV-be?

Az első kérdések egyike lehet az állásinterjúkon, hogy mit hagyott ki az önéletrajzából a pályázó. Ilyenkor 10-ből 6-an görcsösen rávágják: „Szerintem minden benne van!”. De tényleg mindent bele lehet sűríteni egy A4-es oldalba?!

Jobline-tipp: Mindig arra fókuszáljon a pályázó, mire lehet kíváncsi az interjúztató az asztal másik oldalán. Emeljen ki egy-két sikeres részletet, korábbi munkahelyén miért szeretett dolgozni, és az ott szerzett ismereteket hogyan tudná leendő munkakörében kamatoztatni. Pályakezdők kiemelhetik készségeiket, képességeiket, iskolai/gyakornoki munkájukat, stb. Ki lehet még térni egy rövidebb-hosszabb külföldi utazásra/tanulmányútra vagy munkatapasztalatra, amellyel még nyelvtudását is bizonyíthatja. A lényeg, hogy valahogy próbáljon kitűnni a többi pályázó közül.

3. Jól öltöztem?

Az alkalomhoz illő öltözet még a nyári forróságban is elengedhetetlen. Az öltözködési etikett szerint férfiaknál ing és öltöny, hölgyeknél blúz vagy egy elegánsabb top és persze harisnya dukál. Kánikula idején persze az interjúztatók is elnézőbbek, azonban az ápolatlan, szakadt öltözék, megjelenés könnyen elutasításhoz vezethet.

Jobline-tipp: Bármilyen meglepő, az interjúztató is emberből van, így a melegre hivatkozva akár az interjú kellős közepén is le lehet venni a blézert vagy a zakót. Egy ilyen szituáció még a javára is válhat a pályázónak, hiszen viselkedésével jelzi: bármilyen helyzetben képes feltalálni magát. Ezen kívül a jelölt vihet magával váltóruhát is. Az interjú után bárhol, akár egy közeli kávézó mosdójában is megszabadulhat az izzasztó ruhadaraboktól.

További „interjú-bakik” és hasznos tanácsok hamarosan a Jobline Magazinban.

interjú  •  interjúztató  •  álláskereső  •  jl_karrier  •  baklövés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen