Nyerő fotó az önéletrajzban

szerző: Kutasi Judit
2011 június 10.

Csatoljam, vagy ne csatoljam? Megoszlik ez ügyben a toborzás-kiválasztással foglalkozó szakemberek véleménye. Míg egy jó fotó sokat lendíthet az álláskeresők elhelyezkedési esélyein, addig egy régi, rossz kép, egy szerencsétlen beállítás akár leendő állásukba is kerülhet. A Jobline Magazin összefoglalja: milyen egy jó fénykép, illetve milyen hibákat követnek el leggyakrabban a pályázók?

Dilemma

„Fényképes önéletrajzát és motivációs levelét várjuk…” – ebben az esetben feltétlenül küldjön fotót CV-jében leendő munkaadójának az álláskereső. Ha azonban a munkáltató nem ragaszkodik hozzá, nem feltétlenül érdemes egy fényképpel „feldobni” a pályázati anyagot. A Jobline Magazin korábbi cikkében már kifejtettük, hogy a kiválasztásért felelős szakemberek átlagosan fél-egy percet szánnak egy-egy önéletrajzra. Egy előnytelen képpel azonban még ennél is kevesebb idő alatt is kieshet a pályázó a rostán!

Mit NE?

Egy jó fotóval mindenképp személyesebbé lehet tenni a pályázati anyagot. Az HR szakember esetleg jobban megjegyez egy számára szimpatikus arcot, illetve már előre tudja, kit vár az interjúra. Egy fénykép persze mindig más, mint a valóság: így a várnál jobb vagy rosszabb is lehet az interjúztató első benyomása.

A fénykép csatolása más esetben is visszaüthet: a beállított, túlzottan merev képeket nem értékelik az interjúztatók. Egy ilyen kép ugyanis könnyen azt üzenheti gazdájáról: „rugalmatlan, sótlan figura vagyok”. Vigyázni kell a viccesnek szánt, illetve a bulizás vagy sportolás közben készült fotókkal is! A munkáltatók többsége ugyanis nem szereti a túlságosan laza, a munkahelyi szabályokra fittyet hányó alkalmazottakat, akikkel állandóan csak a gond van. A művészi beállítások, homályos képek szintén nem az önéletrajzba valók. Érdemes tehát kerülni a speciális háttereket, megoldásokat, így például a barnított fotókat.

Mit és miért IGEN?

Ha mégis úgy dönt a pályázó, hogy csatolja a fényképét, akkor portrét vagy igazolványképet válasszon. Fontos a megfelelő, üzleties öltözet (hölgyeknél blúz vagy blézer, férfiaknál ing-nyakkendő, öltöny), illetve a színek kiválasztása is. Nők esetében elvárás a szolid smink és a visszafogott ékszerek, frizura viselete.

Nem mindegy az sem, mikor készült egy fotó. Pályakezdőknél különösen fontos a friss, néhány hónapos fénykép, de a tapasztaltabb, idősebb munkavállalók esetében sem szerencsés 3-5 évnél régebbit választani. A felszegett fej, illetve áll egyértelműen agresszív, harcias magatartást sugall, míg a behúzott nyak, a rossz tartás félénkségre enged következtetni.

A képarány és a szerkesztés is kulcskérdés lehet. Egy nagyobb, esetleg csoportképből kivágott arckép általában rossz hatást kelt. Gyakran előfordul, hogy az email-ben elküldött fotót nem jól szerkesztik meg a jelöltek, így a képet például túl kicsi, vagy csak nagy, A4-es méretben lehet kinyomtatni, ami az álláskereső egója mellett számítógépes tudását is minősíti.

Jobline Tanácsok – csatolt CV-fotóhoz – pontokban:

  1. Kortól és nemtől függetlenül az igazolványkép, üzleties öltözettel a nyerő!
  2. Vicces, bulizós képek, művészi beállítások kerülendők!
  3. Kihívó, kirívó összhatás, illetve beállított képek nem szerencsések!
  4. 5 évnél – pályakezdők esetében néhány hónapnál – régebbi fotó használata tilos!
  5. A megfelelő képarány, szerkesztés kulcskérdés lehet!
önéletrajz  •  interjúztató  •  jl_karrier  •  fotó  •  fénykép  •  tanács
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen