Jobb állásért külföldre?

szerző: Kutasi Judit
2011 június 24.

Minden harmadik magyar munkavállaló hajlandó más országba költözni egy jobb állásért – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet nemzetközi alkalmazotti elkötelezettség felméréséből. De mennyire függ a mobilitás az életkortól vagy a végzettségtől?

Magyarországon leginkább a fiatalok és a magasan képzettek hajlandóak más országban dolgozni, többnyire az építő- és a feldolgozóiparban érdeklődnek a határon túli munkavállalás iránt – olvasható a GfK Custom Research felmérésében. A nemzetközi tanulmány által felmért 29 országból 17-ben tették fel azt a kérdést, hogy egy jobb állás reményében hajlandóak lennének-e más országban munkát vállalni.

A megkérdezett munkaerő több mint egynegyede hajlandó más országba költözni, hogy ott jobb állást találjon. Főleg a fiatal, képzett alkalmazottak nyitottak leginkább a váltásra. A 18-29 év közöttiek 41 százaléka, míg a felsőfokú végzettségűek közül minden harmadik, a PhD-vel rendelkezőknek pedig 37 százaléka hajlandó más országba költözni egy jobb munka reményében. Ez az adat a középfokú végzettségűek körében csak 22 százalék.

Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója a közleményben hangsúlyozza: az eredmények azt mutatják, hogy a következő években fennáll az "agyelszívás" kockázata, ami jelentős problémát okoz a visszaesésből talpra álló vállalatok és országok számára. A fizikai dolgozók és a szellemi foglalkoztatottak körében is látható, hogy egynegyedük hajlandó külföldön munkát keresni, és a számadatok a magasabban képzett alkalmazottak esetében emelkednek.

A nemzetközi alkalmazotti elkötelezettségi felmérést a GfK Custom Research nemzetközi kutatócég végezte. Ebben 29 országból 30.556 dolgozó felnőtt véleménye szerepel.

Forrás: MTI

felmérés  •  váltás  •  hr_hirek  •  munkavállalás  •  mobilitás  •  külföld  •  GfK  •  agyelszívás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen