Miért mennének külföldre dolgozni a magyar fiatalok?

szerző: Jobline
2012 január 30.

Elsősorban a magasabb kereset és életszínvonal miatt próbálnak meg külföldön elhelyezkedni a magyar fiatalok. Sokan érvelnek a nyelvtanulás és a tapasztalatszerzés mellett, azonban továbbra is csak kevesen váltják valóra álmaikat.

A magyar fiatalok mindössze három százaléka vállalt már külföldön munkát, de több mint egyharmaduk dolgozna szívesen az országhatáron kívül a magasabb jövedelem és életszínvonal reményében - derült ki az Ipsos Zrt. országos felméréséból. A szakemberek több mint ötszáz, 15 és 25 év közötti fiatalt kérdeztek a külföldi munkavállalásról, nyelvtanulásról és példaképeikről 2011 negyedik negyedévében.

Forrás: AP

A megkérdezett fiatalok többsége egyértelműen Európában maradna. Az első helyen Anglia áll, megelőzve Németországot és Ausztriát. Legalább felük két évnél hosszabb időre tervezné távollétét.

A fiatalok harmincöt százaléka a vendéglátásban szeretne elhelyezkedni, egynegyedük pedig a szolgáltatás vagy kereskedelem területén. Egyötödük alkalmi vagy diákmunkát, tizenhét százalékuk pedig gyermekfelügyeletet vállalna, és építőipari területre jelentkeznének még néhányan.

A külföldi munkalehetőségeket vizsgálva egyébként éppúgy találhatunk szakács, házvezető, nemzetközi fuvarozó, vagy éppen Java fejlesztő pozíciót is.

Az Ipsos válaszadóinak többsége angolt, egyharmaduk németet tanult első nyelvként, emellett négy százalékuk franciául, két százalékuk olaszul és egy százalékuk spanyolul is tanult már. Meglepő adat ugyanakkor, hogy a 15 és 25 év közötti fiatalok egyharmadának nincs nyelvvizsgája. A válaszadók több mint fele alapfokú nyelvvizsgát tett, a felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezők aránya alig éri el a három százalékot.

"Magyar munkásokat csaptak be Németországban" - elolvashatja a Jobline Magazinban.

karrier  •  munka  •  állás  •  jl_karrier  •  munkavállalás  •  fiatalok  •  Európa  •  külföldi munka
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen